Fotograf: Fredrik Davidsson

Kategori: Passagerarsjöfart | RoRo

Dödsfall och inställda färjor i stormens spår

Stormen Sven som på torsdagskvällen drog in över Sverige ställde främst till med problem på landsidan. Den allvarligaste sjöfartsincidenten inträffade på torsdagsmorgonen, då två besättningsmän föll överbord från en torrlastare söder om Ystad och befaras ha omkommit.    

Sjöräddningsoperationen efter de två besättningsmännen som på torsdagsmorgonen föll överbord från den holländska torrlastaren Marietje Andrea avbröts på torsdagseftermiddagen, då det enligt Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral saknades förutsättningar för att hitta männen vid liv.  

Inställda färjeturer

Enligt SMHI kulminerade stormen Sven sent på torsdagskvällen då man i Skåne och Halland uppmätte stormvindar och därför gick ut med en klass 3-varning. På Halmstads flygplats noterades 33 m/s och i Malmö 28 m/s.

För sjöfartens del innebar förvarningarna om styrkan i stormen Sven att flera färjeturer ställdes in under torsdagen. 

Stena Line ställde in flera turer på linjerna Karlskrona–Gdynia, Trelleborg–Sassnitz och Trelleborg–Rostock, och ställde även in turen med Stena Danica från Göteborg till Fredrikshamn och turen med Stena Jutlandica i omvänd riktning. 

Såväl Polferries som Unity Line ställde in flera turer mellan Ystad-Świnoujście, medan Color Line ställde in sin färjelinje mellan Strömstad och norska Sandefjord. Vidare ställde TT-Line i Trelleborg in tre av sina turer till och från Tyskland. 

För Scandlines del kunde färjan Helsingborg-Helsingör gå, om än med vissa förseningar.  

Fortsatt blåsigt

I Göteborg påverkades färjetrafiken i Göteborgs södra skärgård av stormen, då flera bryggor drogs in på torsdagseftermiddagen.     

SMHI meddelade på fredagsförmiddagen att vinden nu långsamt börjar att avta, men att det under fredagen är fortsatt risk för stormbyar alternativt mycket hårda vindbyar i Skåne. Även för Öland utfärdar man en klass 2-varning för stormbyar under fredagen. 

Stängda slussar

På grund av extremt högvatten stängdes slussarna till Kielkanalen i Brunsbüttel på torsdag eftermiddag. Även slussarna i Kiel Holtenau stängdes för att undvika att kanalen skulle fyllas med fartyg. På fredag morgon öppnades slussarna i Brunsbüttel tillfälligt, men enbart för fartyg på väg ut ur kanalen till Elbe, för att åter tas ur drift vid middagstid på fredagen. Slussarna öppnades åter på fredag kväll.