Fotograf: Tyska sjöräddningen/German sea Rescue service

DFDS-färja totalförstörd i brand

Strax efter midnatt den 9 oktober utbröt en kraftig brand på ropax-färjan Lisco Gloria under en segling mellan Kiel och Klaipeda – 236 passagerare samt besättning fick evakueras. 23 passagerare fick uppsöka läkarhjälp, men ingen ska ha fått livshotande skador. 

Det brinnande fartyget drev till en position tre sjömil syd om den danska ön Langeland innan det kunde ankras. Räddningstjänsten försökte släcka branden men utan framgång. Man tog beslut om att inte pumpa ombord mer vatten eftersom fartyget då riskerade att kantra. 

Den 22 oktober bogserades Lisco Gloria till Lindøterminalen där försäkringsbolag och inspektörer gick ombord för att undersöka skadorna. Framtiden för Lisco Gloria är fortfarande osäker. 

Orsaken till branden är fortfarande inte bekräftad, men enligt de första uppgifterna ska branden ha startat i en lastbil på övre lastdäck efter en explosion. Fartyget har förklarats som konstruktiv totalförlust, lastdäck samt besättnings- och passagerarutrymmen är totalförstörda.

Fartyget som byggdes 2001 på Szczecinvarvet är flaggat i Litauen och har litauiskt manskap. Fartyget är klassat av ABS, American Bureau of Shipping. Lisco Gloria opereras av DFDS Lisco som i sin tur ägs av DFDS Seaways. DFDS har tagit den italienskflaggade ropax-färjan Baltic Amber på timecharter från Stena RoRo för att ersätta Lisco Gloria på linjen Kiel–Klaipeda.