Fotograf: Sjöfartstidningen

”Det tar oväntat mycket tid och kraft att sitta och sålla”

Tack Kenny Reinhold, både för att du nu är krönikör i Sjöfartstidningen och för att du delar vår åsikt om kommentarsfälten.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]kt om kommentarsfälten.

Vår nya krönikör Kenny Reinholf från Seko Sjöfolk har åsikter om kommentarsfälten här på Sjöfartstidningen.se, det har jag också. Vi har haft kommentarsfält på vår webb nu i ett par tre år och det har gett oss som skriver tidningen en kontakt våra läsarna som tidigare var i det närmaste obefintlig. Ni läsare kan direkt tala om för oss när vi gjort en tabbe eller skrivit något bra. Har vi dessutom skrivit något som många av er tycker är intressant så får vår text många kommentarer.

Fantastisk funktion

Det är faktiskt helt fantastiskt. Något som för vad som bara känns som en blinkning sedan var helt omöjligt. På den tiden fick man som skribent på sin höjd något telefonsamtal någon gång när man skrivit något dåligt och en klapp på axeln om man råkade springa på någon man skrivit något trevligt om.

Jag tror också att ni är många läsare som gillar funktionen, att få vara med och säga vad ni tycker eller bidra med er kunskap.

Det gillar vi också. Vi kan verkligen inte allt om allt och långt ifrån allt vi vet kommer med i varje artikel. Era inspel är ibland ovärderliga. Så långt allt väl.

Det håller inte

När vi började med kommentarsfält valde vi att låta allt som ni skrev in gå rakt ut på nätet. På så vis blir jag som ansvarig utgivare inte ansvarig för det ni skriver.

Det sättet att tänka höll inte. Det räckte inte med att vi rensade bort det vi betraktade som skräpkommentarer i efterhand. Skadan var vid ett par tillfällen redan skedd. Folk som ställt upp på att låta sig intervjuas av oss på Sjöfartstidningen blev sårade. De ville aldrig mer vara med, aldrig mer prata med oss.

Vill folk inte prata med oss på tidningen blir det ingen tidning, ingen webb heller för den delen.

Förhandsgranskning

För ett år sedan införde vi därför förhandsmoderering av alla kommentarer. Ingen kommentar publiceras innan vi godkänt den. Även om det innebär att jag som ansvarig utgivare är ansvarig för det vi låter er skriva i våra kommentarsfält.

Det har gått bättre men inte bra. Det tar oväntat mycket tid och kraft att sitta och sålla bland det ni skriver.

Det är alldeles uppenbart väldigt många som har väldigt lätt för att häva ur sig vad skit som helst. Vare sig det har med artikeln de kommenterar att göra eller inte.

Ny taktik igen

Många medier på webben har valt att kräva att man loggar in med Facebook eller måste registrera sig för att den som kommenterar inte ska vara anonym.

Fast jag vet inte om det som ansvarig utgivare hjälper att springa och gömma sig bakom facebook-inloggningar eller registreringar. Hur många falska facebook-konton finns det? Vi funderar på det, och får se var vi landar.

Vi har i alla fall tagit beslutet att från årsskiftet ändra taktik igen. Vi kommer då bara bjuda in till kommentarer på de artiklar vi tror att det kan uppstå en konstruktiv dialog kring.

God jul och gott nytt år!

[/flowy_subscriber_only]

Kommentarer

 • Anonymous

  Har inte facebook eller twitter eller någon annan social media. Vill jag ha skvaller kan jag gå ut i hönshuset. Hönorna har mer vettigt att säga.

  Tidningen har all rätt att ha vilka regler man vill. Precis som Nordkorea. Så lycka till och fundera sedan på vart det hela ledde.

 • Anonymous

  God jul och gott nytt år! Tack för en bra tidning!

  Hoppas att kommentarsfältet får finnas kvar, det hedrar er och gör att ni sticker ut positivt i den svenska medieetern.

 • Jonas

  Sorgligt att folk inte kan skriva vettigt och hålla igång konstruktiva diskusioner.
  Nu föll alltihop på deras skitsnack!

 • Anonymous

  Trist om det inte fungerar. Men de flesta publikationer på nätet tycker om kommentarer eftersom det leder till fler ”klick”. Alltså fler exponeringar av annonser, alltså mer pengar in. Lite förvånande att en redaktion tycker att det tar ”tid och kraft”.

  Håller med första kommentaren på denna sidan:
  ”Tidningen har all rätt att ha vilka regler man vill. Precis som Nordkorea. Så lycka till och fundera sedan på vart det hela ledde.”

 • ZXY

  ” Vi kommer då bara bjuda in till kommentarer på de artiklar vi tror att det kan uppstå en konstruktiv dialog kring” Korrekt mediakontroll införd …..

 • Anonymous

  Bra!

 • Cowboy

  Det måste nog få ta tid och kraft att hålla en kommentarsfunktion vid liv. Det går inte att kontrollera allt med teknik. Det behövs människor bakom spakarna ändå. Det svåra är att sålla det vettiga mot det ovettiga. Var går gränsen? Ett misstag räcker ju för att skada en människa. Allting är så direkt och snabbt nuförtiden. Det behövs nog en buffert för oss alla. Med dessa kommentarsfält krävs det mer från oss alla, särskilt hos redaktionen som har kommandot på dumpventilen. I en verklig demokrati får alla komma till tals, ledare som fotfolk. Jag förstår de som vill vara anonyma som bara vill säga sitt utan något elakt bakom. Den funktionen är nog bland den viktigaste i en levande kommentarsfunktion.

 • Fredrik Ahlman

  Jag har full förståelse om ni tröttnar på att sålla skräpkommentarer och tycker det är synd att funktionen går om intet men kan folk inte sköta sig så är väl det enda sättet. Har själv till viss del undvikit kommentarerna eftersom man på förhand känner nivån i dialogen.

 • Överstyrman Johan Håkansson

  Jaså man vill välja vad som skall höras! På internet skall ni försöka kontrollera saker och ting!!!
  Har ni aldrig försök att driva en Facebook sida i ett visst specifikt ämne? Om svar JA varför tror ni att detta skulle bli utan störningar m.m eller annorlunda på detta forum. Men undrar om inte eran verkliga agenda är med detta. ja det vi diskuterar just här och nu. Är att sparka igång någon dold agenda som dom flesta inte ser eller tänker på…lycka till med vad huvud ämnet nu en må vara.

Artikeln är stängd för fler kommentarer

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]