Carl-Oskar Bohlin, minister för civilt försvar, under sitt anförande vid Folk och försvars pågående rikskonferens i Sälen.

Fotograf: Carl Carlsson

Kategori: Beredskap

”Det går för långsamt”

Hela samhället behöver fundera över landets beredskap och det är hög tid att sätta igång, sa ministern för civilt försvar under Folk och försvars pågående rikskonferens. Bra och relevant, tycker Svensk Sjöfart.
Folk och försvars rikskonferens pågår just nu i Sälen. Intresset för årets arrangemang uppges vara högre än på länge. På grund av Rysslands aggression mot Ukraina placerar sig frågor om försvar och beredskap högt på den samhälleliga agendan.

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only]sk Sjöfart. ”} /–>

Folk och försvars rikskonferens pågår just nu i Sälen. Intresset för årets arrangemang uppges vara högre än på länge. På grund av Rysslands aggression mot Ukraina placerar sig frågor om försvar och beredskap högt på den samhälleliga agendan.

Carl-Oskar Bohlin, minister för civilt försvar, betonar att uppbyggnaden av totalförsvaret brådskar. Den gamla bilden ”det händer inte här” fungerar inte längre, menar han. I händelse av krig behövs en samhällelig motståndskraft och sådan kräver medvetenhet om läget. Civilt försvar behöver omsättas i praktisk handling och åtgärder och hela samhället behöver engagera sig. 

Good enough räcker

– Om något håller mig vaken om nätterna är det just att det går för långsamt, säger Carl-Oskar Bohlin.

Han betonar att även regeringskansliet behöver höja tempot. Uppbyggnaden av totalförsvaret behöver ske även om allt inte är färdigutrett, all ny lagstiftning är på plats och all finansiering inte är fastlagd.

– Det som kan göras snabbt ska göras snabbt, inget ska i onödan dras i långbänkar och där vi kan ta genvägar ska vi göra det. Good enough imorgon är bättre än perfekt om fem år, säger han.

Exempel från covid

Carl Carlsson, ansvarig för sjösäkerhet hos branschorganisationen Svensk Sjöfart, är tillsammans med Svensk Sjöfarts vd Anders Hermansson på plats i Sälen under Folk och försvars rikskonferens. Carl Carlsson menar att Carl-Oskar Bohlin tar upp flera bra och för sjöfarten relevanta områden. Ett exempel är behovet av samverkan och att inte dra saker i långbänk.

– Under covid jobbade vi tillsammans med myndigheter, inte minst Transportstyrelsen, snabbt och effektivt för att lösa uppkomna lägen. På samma sätt måste myndigheter och vi jobba med uppbyggnaden av sjöfartens del av totalförsvaret, säger Carl Carlsson till Sjöfartstidningen. 

Civilplikten viktig för sjöfarten

Ministern nämner civilplikten som exempel på ett område som har brutits ut och hanteras i snabbspår.

– Civilplikten kan vara mycket viktig och avgörande för sjöfarten och måste därför skyndsamt utredas, säger Carl Carlsson. Under 2023 togs under Försvarsmaktens ledning ett stort steg kring fartygskapacitet. Under 2024 måste vi börja titta på sjöpersonal och att trygga bemanningen av de här fartygen. Civilplikten kan vara en viktig del i detta.

Hög tid att sätta igång

När det gäller uppbyggnad av det civila försvaret kommer minister Carl-Oskar Bohlin med konkreta uppmaningar till såväl beredskapsmyndigheter som privatpersoner och arbetstagare om att fundera över såväl krigsorganisation och sin egen roll i en sådant som hemberedskap och annat. 

– Sätt igång! Om ni inte har börjat så ligger ni efter. Och om ni inte vet hur, kan ni antingen fråga någon som redan har börjat eller MSB. Svårare än så är det inte, säger Carl-Oskar Bohlin.

[/flowy_subscriber_only]
Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]