Destination Gotland riskerar polisanmälan

Destination Gotland har agerat på ett sätt som kan innebära omfattande ekonomisk brottslighet. Det beskedet lämnar Rikstrafikens revisorer efter att ha granskat bolagets redovisning. Staten kan ha betalat mer än 150 miljoner kronor för mycket till rederiet.

Det största övertrampet handlar, enligt Rikstrafikens generaldirektör Staffan Widlert, om att Destination Gotland undanhöll att investeringarna i de nya snabbfärjor som skulle tas i bruk 2003 också skulle kräva stora investeringar i hamnarna. När avtalet var undertecknat beordrade rederiet investeringar på 75 miljoner kronor i hamnarna. En ännu större post handlar om dubbla utlägg för resebyråprovisioner och frågan är om staten har betalat ut ca 100 miljoner kronor för mycket. En annan fråga som Rikstrafiken tagit upp är att staten fått betala för de nya kinafärjorna innan de sattes i trafik.

Destination Gotlands vd Sten-Crister Forsberg har bekräftat att Rikstrafiken vill reda ut ett antal frågor kring avtalet, men menar att man lever upp till avtalet och aldrig tidigare fått någon anmärkning. Att trafiken blivit dyrare än staten räknat med beror enligt Forsberg på bl.a. höjda oljepriser och avgifter för hamnar och farleder.

Destination Gotland har inte polisanmälts, men det kan inte uteslutas i framtiden, säger Staffan Widlert till Gotlands Tidningar och menar att avtalet är otydligt och svårt att hantera vid tvister. Ärendet har lämnats över till ekobrottsmyndigheten för en juridisk bedömning. En åklagare väntas ta beslut inom de närmaste dagarna.

Staffan Widlert tror att det kan ta upp emot ett och ett halvt år innan en uppgörelse har kommit till stånd. Rikstrafiken är den myndighet som ansvarar för färjetrafiken.

Anna Ljunggren

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]junggren[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]