Fredrik Hermansson, vd på Greencarrier Liner Agency Sweden, och Göran Söderdahl, Global Senior Commercial Manager på Wallenius Marine.

Fotograf: Lakeway Link

Kategori: Inlandssjöfart | Kortsjö

De startar nytt rederi för tung trafik till Polen 

Wallenius och Greencarrier startar ett gemensamt rederi med namnet Lakeway Link med syftet att sjövägen transportera tung trafik mellan Mälaren och Polen.
Lakeway Link kommer att trafikera de polska städerna Gdynia och Gdansk till och från Södertälje och Västerås via Mälaren. Det meddelar Wallenius och Greencarrier i ett pressmeddelande under onsdagen.

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only]/–>

Lakeway Link kommer att trafikera de polska städerna Gdynia och Gdansk till och från Södertälje och Västerås via Mälaren. Det meddelar Wallenius och Greencarrier i ett pressmeddelande under onsdagen.

Genom etableringen öppnas en linjeservice för rullande last med fasta avgångar två gånger i veckan från Sverige respektive Polen med start till årsskiftet 2023/2024.

– Lakeway Link kommer att öppna upp vattenvägen mellan viktiga logistikpunkter i Europa som tidigare inte kunnat nås effektivt med båt. Det är positivt ur hållbarhetssynpunkt genom minskad klimatpåverkan, samtidigt som det bidrar till mer effektiva flöden och mindre tung trafik på vägarna, säger Fredrik Hermansson, vd på Greencarrier Liner Agency Sweden i pressmeddelandet.

En ny typ av fartyg

Lakeway Link kommer att trafikeras med en ny typ av fartyg som gör det möjligt att koppla samman Östersjön med den grunda Mälaren och städer som Södertälje och Västerås. Fartygen kommer att bli maximerade för måttet Mälarmax. 

Enligt rederiet kommer deras koncept även att råda bot på den rådande bristen på lastbilschaufförer eftersom Lakeway Link kommer att erbjuda transport av trailrar utan dragbil.

Satsar på svensk flagg

Enligt pressmeddelandet blir Lakeway Link blir ett oberoende svenskt rederi, som seglar med egna fartyg under svensk flagg.

– Lakeway Link kommer att stärka utvecklingen av svensk sjöfart. Vi kommer att designa och bygga nya fartyg utifrån den senaste teknologin, vilket bidrar till en mer hållbar logistik i både Östersjön och våra inre vattenvägar där Mälaren spelar en stor roll. Fartygen kommer designas för att kunna hantera olika typer av last samt samhällsnyttiga uppdrag, så som sjöräddning, säger Göran Söderdahl, Global Senior Commercial Manager på Wallenius Marine.

[/flowy_subscriber_only]
Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]