Så här ska den nya containerhamnen i Sundsvall se ut.

Fotograf: Peab

Kategori: Hamn/Logistik

De bygger Sundsvalls nya containerhamn

Peab har fått uppdraget att bygga den nya containerhamnen i anslutning till Tunadalshamnen i Sundsvall. 
För att möta den ökande efterfrågan på såväl pappersmassa som sågade trävaror byggs en ny containerhamn i Sundsvall, vilket Sjöfartstidningen har rapporterat om tidigare. Uppdraget har gått till Peab, skriver bolaget i ett pressmeddelande. Beställare är SCA Logistics AB och kontraktssumman uppgår till 249 miljoner svenska kronor.

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only]ref=”https://www.sjofartstidningen.se/tunadalshamnen-byggs-ut/”>rapporterat om tidigare. Uppdraget har gått till Peab, skriver bolaget i ett pressmeddelande. Beställare är SCA Logistics AB och kontraktssumman uppgår till 249 miljoner svenska kronor.

Den nya hamnen motsvarar fyra fotbollsplaner och har kapacitet att årligen hantera cirka 100.000 standardcontainrar. Till detta kommer det att byggas en ny kaj, vilket innefattar stora grundläggnings- och pålningsarbeten, uppger bolaget vidare.

För att säkerställa att mer djupgående fartyg än de som angör hamnen i dag kan trafikera sträckan kommer även hamnbassängen att muddras. I projektet ingår även stora el-, vatten- och avloppsarbeten.

 – Vi ser fram emot att få utveckla ytterligare en del av Sundsvall Logistikpark genom att bygga den nya containerhamnen tillsammans med SCA. Vi har god erfarenhet av att samarbeta i stora och komplexa projekt, såsom de närliggande utbyggnationerna av Östrand Massafabrik och Tunadals sågverk, säger Jörgen Eriksson, regionchef på Peab i pressmeddelandet. Han fortsätter:

– Att vara delaktig i att utveckla infrastrukturen och ett effektivt och hållbart transportnav för Sundsvall och Norrland är självklart för oss som Nordens samhällsbyggare.

Den nya containerhamnen ska ligga i anslutning till Sundsvalls nya logistikpark i Tunadalshamnen. Logistikparken är tänkt som ett transportnav där väg, järnväg och sjöfart möts för att säkerställa att näringslivet kan nyttja effektiva och hållbara transporter till och från Sundsvall.

Uppdraget är en utförandeentreprenad i partnering. Byggstart är planerad till efter sommaren och projektet beräknas vara klart under hösten 2023, uppger Peab.

[/flowy_subscriber_only]
Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]