Några av årets mest lästa nyheter har handlat om Stena Electra, Patricia, Mariella och Viking Glory.

Fotograf: Christopher Kullenberg Rothvall

Kategori: Arbetsmarknad | Ekonomi | Färjetrafik

De blev årets mest lästa artiklar

Sjöfartsåret 2021 är slut, ett spännande år fyllt med sjöfartsnyheter. Vi listar de tio mest lästa nyheterna på vår sajt från året som gått.
2021 har varit ett händelserikt år som ännu en gång kantats av nyheter kopplat till pandemin, men också om leveranser av nybyggen, besättningar av nya fartyg och om samarbeten av olika slag, men också om olyckor, tuffa ekonomiska utmaningar och personaluppsägningar.

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only]nnu en gång kantats av nyheter kopplat till pandemin, men också om leveranser av nybyggen, besättningar av nya fartyg och om samarbeten av olika slag, men också om olyckor, tuffa ekonomiska utmaningar och personaluppsägningar.

Under året har vi på Sjöfartstidningen publicerat närmare 450 artiklar. Totalt har vi haft över 1,9 miljoner sidvisningar på Sjöfartstidningen.se. Några av artiklarna har engagerat lite mer än andra. För att summera året tänkte vi därför summera de tio mest läsa texterna.

1. Nu går Patricia till sista vilan
Svenska Lloyds djärva satsning på trafik mellan England och Spanien blev en succé. Nu har den klassiska färjan från Lindholmens Varv gått till skrot. Historien om fartyget berättades i en artikel som publicerades i Sjöfartstidningens sommarnummer (6-7/21) och som publicerades som sommarläsning på vår webb i juli och som blivit den mest lästa artikeln 2021.

2. Viking Lines nybygge Viking Glory är sjösatt
En viktig milstolpe i bygget av Viking Lines nya färja Viking Glory nåddes på varvet i Kina i januari då fartyget drogs ut från byggdockan. I samband med det höll Viking Line ett digitalt event där de presenterade både en film från sjösättningen och en virtuell rundtur på fartyget.

3. Corsica Ferries köper Mariella
I maj sålde Viking Line sin bil- och passagerarfärja Mariella till det fransk-italienska färjerederiet Corsica Ferries, vilka sedan döpte om henne till Mega Regina. Det totala försäljningspriset var 19,6 miljoner euro. Färjan anlände till Savona i Italien i slutet av maj och sattes i trafik i slutet av juni.

4. Viking Glory levererad till Viking Line
Dagen före julafton tog Viking Line leverans av Viking Glory från kinesiska varvet Xiamen Shipbuilding Industry Co, Ltd. Trafikstarten på Stockholm-Åland-Åbo rutten är planerad att ske i början av mars 2022. Viking Glory blir rederiets andra LNG-drivna färja efter Viking Grace.

5. Stena Elektra blir verklighet – kan beställas 2025
Stena Line meddelade i februari att de går från vision till verklighet med satsningen på Stena Elektra. Rederiet hoppas kunna beställa två färjor, varav den första redan om fyra år.

6. Högsäsong för isbrytarna – extra fartyg kallas in
I februari gjorde en köldknäpp att det blev högsäsong för de fem svenska isbrytarna. För att klara säsongen beslutade Sjöfartsverket att kalla in finska Thetis från Alfons Håkans.

7. Nya containerpendeln satt på paus
I juni invigdes Sveriges första containerpendel på inre vattenvägar på en linje mellan Stockholm Norvik och Västerås. Men det blev bara en resa och i augusti kunde Sjöfartstidningen berätta att linjen satts på paus.

8. Så ser nya isbrytarna ut
I oktober presenterade Sjöfartsverket för första gången en bild på hur Sveriges nya isbrytare ska se ut. Samtidigt gick Sjöfartsverket ut med en intresseförfrågan (RFI) till tänkbara leverantörer inför bygget av fartygen som ska kunna bryta en bredare isränna, manövreras enklare och drivas fossilfritt.

9. Svenskt rederi köper expeditionsfartyg
I januari blev det klart att det svenska bolaget Polar Alca Maritime AB köper det finskbyggda expeditionsfartyget Polar Pioneer från ryska ägare. Det isförstärkta fartyget ska sysselsättas med expeditionskryssningar i Arktis och Antarktis.

10. Stena Line byter flagg på Stena Vision – ingen sägs upp
I maj meddelade Stena Line att de inlett förhandlingar med sjöfartsfacken om att genomföra ett byte från svensk till cypriotisk flagg på Stena Vision. Det som ett led i en översyn av de olika flaggor som Stena Line använder och som rederiet inledde hösten 2020.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]