Sjöfartstidningen listar de tio artiklarna som haft flest läsare på vår webb under 2022.

Kategori: Julläsning

Här är årets mest lästa artiklar

Sjöfartsåret 2022 är slut, ett spännande år fyllt med sjöfartsnyheter. Vi listar de tio mest lästa nyheterna på vår sajt från året som gått.
2022 har varit ett händelserikt sjöfartsår som kantats av nyheter om allt från leveranser av nybyggen och beställningar av nya fartyg till pandemins och kriget i Ukrainas effekter på sjöfarten. Det har också handlat om olyckor, tuffa ekonomiska utmaningar och nedläggningar av trafik.

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only]nyheter om allt från leveranser av nybyggen och beställningar av nya fartyg till pandemins och kriget i Ukrainas effekter på sjöfarten. Det har också handlat om olyckor, tuffa ekonomiska utmaningar och nedläggningar av trafik.

Under året har vi på Sjöfartstidningen publicerat omkring 400 artiklar och totalt har vi haft nära 1,7 miljoner sidvisningar på Sjofartstidningen.se. Några av artiklarna har engagerat lite mer än andra. För att summera året tänkte vi därför lista de tio mest läsa texterna.

1. Startar ny nordisk färjejätte
Precis före jul kom nyheten att svenska investmentbolaget EQT Infrastructure startar ett nytt färjebolag kallat Nordic Ferry Infrastructure, NFI. Det genom ett holdingbolag med danska Molslinjen och norska Torghatten, vilket skapar en ny nordisk koncern med över 100 fartyg. Nyheten engagerade och är den artikel som blivit den mest lästa under 2022.

2. Rosella lämnar Östersjön
I början av december meddelade Viking Line att rederiet sålt den klassiska bil- och passagerarfärjan Rosella. När hon levererades 1980 var det knappast någon som hade tänkt sig att Rosella skulle stanna kvar i Viking Line-flottan i 42 år. Pär-Henrik Sjöströms genomgång av färjans spännande historiska publicerades som läsning under julhelgerna och blev snabbt en av årets mest lästa artiklar.

3. Hansa Destinations ställer in trafiken
I mitten av december meddelande Gotlandsbolagets dotterbolag Hansa Destinations sitt beslut att de ställer in all trafik på linjen mellan Nynäshamn, Visby och Rostock under hela 2023. Bakgrunden är svårigheter att få upp godsvolymerna, samt de höga bränslepriserna.

4. Lyckad provtur för Vingaren
I november genomförde Berndtssons Rederi AB:s nya bulkfartyg Vingaren sin första provtur i Kina med ett lyckat resultat. Fartyget är det tredje som byggs i en serie om totalt fyra fartyg. Våren 2021 påbörjades stålarbetena på fartyget, i oktober skedde kölsträckningen och i april i år genomfördes sjösättningen.

5. Stopp i Kielkanalen
I november stängdes Kielkanalen efter en olycka då däckslasten på det finländska projektlastfartyget Meri skadade ett par broar vid Kiel Holtenau. Fartyget var lastat med en mobilkran och delar av den föll i kanalen.

6. Viking Glory har anlänt till Stockholm
Under morgonen på fredagen den 25 februari 2022 anlände Viking Lines nya bil- och passagerarfärja Viking Glory till Stockholm för första gången, välkomnad av bogserbåten Montfred som saluterade fartyget med sina flodsprutor. Anlöpet var ett provanlöp inför trafikstarten mellan Stockholm och Åbo.

7. Stena Estelle levererad till Stena Line
Tisdagen den 24 maj levererade Stena RoRo och det kinesiska varvet CMI Jingling den första av de två förlängda E-Flexer-färjorna till Stena Line för trafiken mellan Karlskrona och Gdynia. Jämfört med grundkonstruktionen är färjan förlängd med 36 meter och har därmed en utökad kapacitet med 50 procent fler hytter, kapacitet för 30 procent fler passagerare och 15 procent mer gods. 

8. Götheborg stannar i Europa
I november stod det klart att det inte kommer att bli någon resa till Asien under 2023 för Ostindiefararen Götheborg. Det på grund av fortsatta restriktioner i Asien. Fartyget kommer istället att stanna kvar i Europa.

9. Helge bogserad till Esbjerg
I september kolliderade Erik Thun AB:s torrlastfartyg Helge med Bahamansflaggade fartyget Wild Cosmos utanför den danska västkusten. Fartyget blev illa skadat och hotade att sjunka, men en operation att bogsera in fartyget till danska Esbjerg lyckades. Den danska sjöräddningen kunde rädda de sju i besättningen med helikopter efter olyckan. 

10. Stena och OljOla bygger nytt
I november gick Stena Teknik, Stena Oil och OljOla Shipping ut med att de ingått ett joint venture kring bygget av en ny olje- och kemikalietanker på 2.000 dwt för leverans under 2023.

[/flowy_subscriber_only]
Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]