Fotograf: Privat

Kategori: Regelverk

De är fångar ombord mitt i centrala Stockholm

På Stockholms reparationsvarv på Beckholmen ligger just nu kryssningsfartyget Island Sky från svenska Salén Ship Management. Inreseförbudet gör att merparten av besättningen inte kunnat lämna fartyget på flera månader.
Torsdagen den 25 juni är Internationella dagen för sjöfarare, en FN-dag som i år har större betydelse än någonsin för att uppmärksamma det arbete som sjöfarare utför världen över under pandemin. Den är också viktig för att uppmärksamma alla de hundratusentals sjömän som sitter fast på sina fartyg utan att kunna komma hem eller ens kunna gå i land. 

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only] en FN-dag som i år har större betydelse än någonsin för att uppmärksamma det arbete som sjöfarare utför världen över under pandemin. Den är också viktig för att uppmärksamma alla de hundratusentals sjömän som sitter fast på sina fartyg utan att kunna komma hem eller ens kunna gå i land

Ett sådant fartyg med svenska intressen är kryssningsrederiet Salén Ship Managements Island Sky som just nu ligger på Stockholms reparationsvarv på Beckholmen dit fartyget kom i mitten av juni efter att ha legat upplagd i Helsingborg i sex veckor efter avslutad kryssningssäsong i Antarktis. Ingen av den 30 man starka besättningen får lämna fartyget förutom den svenska överstyrmannen ombord. De övriga sitter mer eller mindre fast i ett slags fängelse, mitt i centrala Stockholm eftersom de kommer från tredjeland, länder utanför EU och EES.

Island Sky under uppläggningen i Helsingborg. Bild: Christopher Kullenberg Rothvall

– De är så klart påfrestande att vara instängd ombord. Våra sjömän har suttit i karantän ombord sedan i mitten av mars. De får bara gå ner på kajen för att utföra arbeten som tillhör positionen och får inte röra sig utanför hamnområdet, säger bolagets vd Linn Milton.

Det tillfälliga inreseförbudet började gälla den 19 mars och gällde inledningsvis i 30 dagar och rör utländska medborgare som reser till Sverige från andra länder än EU-länder, Storbritannien, Norge, Island, Liechtenstein och Schweiz. Det har förlängts vid tre tillfällen, nu senast i måndags då det förlängdes juni ut.

”Det är klart att våra sjömän blev väldigt besvikna när inreseförbudet förlängdes ännu en gång”

Linn Milton, vd Salén Ship Manamgement

– Det hör till frustrationen också att man inte vet om det kommer att förlängas eller att upphöra på de datum som anges. Det är klart att våra sjömän blev väldigt besvikna när inreseförbudet förlängdes ännu en gång. De hade hoppats kunna få lov att gå en sväng i måndags, säger Linn Milton.

Den 8 juni införde regeringen undantagsregler i inreseförbudet för säsongsarbetare inom jordbruk, skogsbruk och trädgårdsnäring. Förtydligandet gjordes med hänsyn till att de utför nödvändiga funktioner i Sverige. Men för sjömän fortsätter reglerna att vara desamma.

På Salén har de gjort vad de kunnat för att ansöka om dispens och försöka påverka myndigheterna och beslutsfattarna.

Island Sky på varvet i Stockholm. Foto: Privat

– Vi är väldigt bakbundna. Vi försöker lobba både direkt och genom vår agent, men tyvärr får vi inget gehör hos gränspolisen, säger Linn Milton.

Rederiet har lyckats få hem de besättningsmedlemmar där kontrakten gått ut.

– Man får gå av för att lämna landet, säger Linn Milton.

Island Sky kommer att ligga kvar på varvet under hela juli månad. Om inreseförbudet förlängs ytterligare en gång kommer sjömännen ombord att få leva på en byggarbetsplats utan möjlighet till miljöombyte.

– Det kommer att bli tufft för dem om det förlängs ytterligare så att de inte får komma iland, säger Linn Milton.

[/flowy_subscriber_only]
Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]