Fotograf: Lars Nyman

Kategori: Ekonomi | Folk/företag | Utbildning

Danskt fack öppnar för sänkta löner

Det danska sjöbefälsfacket Søfartens Ledere öppnar nu för lönesänkningar bland juniorbefälen – allt för att behålla jobben. Svenska facken säger nej.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]enska facken säger nej.

Den ytterst känsliga frågan om jobb mot lönesänkningar diskuteras i flera europeiska länder, nu säger det danska sjöbefälsfacket Søfartens Ledere med 3.125 aktiva medlemmar offentligt att lönesänkningar inte är en omöjlighet.

– Våra yngsta medlemmar är beredda att gå ner i lön, om det skapar jobb och saker och ting utvecklas, sa Fritz Gantzhorn, vd Søfartens Ledere, i en direktsänd tv-debatt arrangerad av den danska tidningen Børsen ombord ett DFDS-fartyg.

Ett juniorbefäl på ett danskflaggat fartyg tjänar upp till tre gånger så mycket som juniorbefäl på andra fartyg under andra register. Danmarks Rederiforening välkomnar inte oväntat samtal med facket om lönesänkningar.

Facket säger nej

I Sverige förs överhuvudtaget inga sådana samtal mellan fack och arbetsgivare, och enligt fackförbundet Sjöbefälsföreningen och Sjöbefälsföreningen Offentlighetsanställda som har runt 3.000 aktiva medlemmar förs heller ingen intern diskussion inom facket.

– Vi är väldigt kallsinniga till det och avfärdar den typen av samtal, även om diskussionen dykt upp tidigare. Jag tror heller inte att man löser några problem med lönesänkningar, om det nu inte handlar om rejäla sänkningar, säger Hans-Dieter Grahl, vd Sjöbefälsför­eningen Offentliganställda och vice vd i Sjöbefälsföreningen, till Sjöfartstidningen och fortsätter:

– I Sverige finns möjligheten för arbetsgivaren att få in billigare juniorbefäl via TAP (Tillfälligt Anställd Personal red. anm.). Vår oro är vad som händer med den svenska seniorbefälskåren på sikt om man inte först får anställning som juniorbefäl.

Enligt Hans-Dieter Grahl är löneskillnaderna mellan olika positioner ombord ett fartyg (till exempel mellan andrestyrman och befälhavare) ungefär desamma i de nordiska länderna även om de faktiska lönenivåerna, av naturliga förklaringar, inte är det. I Norge och Danmark tjänar man mer men har å andra sidan andra levnadsomkostnader.

Norska löner

Rasmus Blomqvist, tidigare ordförande i Sjösektionen vid Chalmers studentkår, som tog sin sjöbefälsexamen i våras och nu är inne på sin andra törn som andrestyrman för Stena RoRo känner inte igen diskussionen om lönesänkningar för att behålla jobben.

– Nej, jag har aldrig hört att det har diskuterats. Den lönefråga som folk verkligen pratar om är de norska villkoren. Att man tjänar så mycket bättre i Norge. Det känns väldigt avlägset att prata om lönesänkningar här i Sverige, snarare borde vi diskutera hur vi höjer kvalitén på sjöbefälsutbildningarna. Vi kan inte konkurrera med lägre löner utan med kompetens. 

Sjöfartstidningen har sökt Sveriges Redareförening för en kommentar.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]