Fotograf: Danske Rederier

Danmark på fem i topp

Danske Rederier meddelar att Danmark nu intar femte plats på listan över världens största sjöfartsnationer.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]�rsta sjöfartsnationer.

Danska rederier opererar handelsfartyg med ett totalt brutto om 65 miljoner. Det innebär att Danmark har knuffat ner USA (63 miljoner) till en sjätte plats på listan över världens största sjöfartsnationer. Till toppen har Danmark fortfarande en bit kvar: Överlägsen etta är Grekland med 168 miljoner brutto, följt av Singapore med 127 miljoner, Kina med 122 miljoner och Japan med 114 miljoner.

Största exportnäringen

Danmark passerade för ett halvår sedan Tyskland, som då kontrollerade Europas näst största och världens sjätte största handelsflotta. Det fjärde europeiska landet som ryms med på tio i topp är Storbritannien på tionde plats med 52 miljoner brutto.

Danska rederier exporterade i fjol för 188 miljarder danska kronor och sjöfarten är Danmarks största exportnäring.

– Det gläder mig mycket att Danmarks handelsflotta nu är den femte största i världen mätt i de fartyg som opereras av danska rederier. Vi har sett en stor ökning av de fartyg som drivs av danska rederier och samtidigt är det fler fartyg än någonsin under dansk flagg, säger Anne H. Steffensen, vd för den danska redareföreningen Danske Rederier, i ett pressmeddelande.

Forskning och innovation

Anne H. Steffensen betonar också betydelsen av ett starkt fokus på forskning och innovation.

– Följande 5–10 år blir helt avgörande för att finna en väg mot det CO2-neutrala fartyget, som blir en förutsättning för fortsatt tillväxt inom sjöfarten. Den kunskap som krävs ska komma genom investeringar från näringen, målinriktad forskning, utbildning och innovativa start-ups, som kan upprätthålla och utveckla den danska handelsflottans position som den femte största i världen.

Snabbast växande registret

Även handelsflottan under dansk flagg är stor internationellt sett. Vid årsskiftet 2018/2019 åkte den danskflaggade handelsflottan upp ett pinnhål och intar nu tolfte plats räknat enligt brutto. Under fjolåret var det danska fartygsregistret det snabbast växande i världen enligt brutto. Vid senaste årsskifte mätte den totalt 20,5 miljoner brutto. 

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]