Hormuzsundet mellan Iran och Förenade Arabemiraten.

Fotograf: marinetraffic.com

Kategori: Säkerhet

Containerfartyg kapat i Hormuzsundet

Iranska soldater kapade på lördagen ett av MSC:s containerfartyg i Hormuzsundet, rapporterar flera internationella medier. Ombord finns 25 besättningsmedlemmar.
På ett filmklipp syns hur en helikopter som uppges tillhöra det iranska revolutionsgardet landar på containerfartyget MSC Aries i Hormuzsundet, mellan Iran och Förenade Arabemiraten. Fartyget, som seglar under portugisisk flagg, är chartrat av MSC och ägs av Gortal Shipping Inc. Enligt nyhetsbyrån Reuters ska ägarbolaget ha koppling till Israel. 

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only]artyget MSC Aries i Hormuzsundet, mellan Iran och Förenade Arabemiraten. Fartyget, som seglar under portugisisk flagg, är chartrat av MSC och ägs av Gortal Shipping Inc. Enligt nyhetsbyrån Reuters ska ägarbolaget ha koppling till Israel. 

MSC har bekräftat att bordningen ägt rum. Fartyget kapades på morgonen 50 nautiska mil nordost om Fujairah i Förenade Arabemiraten. Enligt rederiet finns 25 personer i besättningen och bolaget arbetar nu för att säkerställa dessa personers säkerhet.

International Chamber of Shipping, ICS, fördömer i ett uttalande händelsen starkt. Organisationen skriver att säkerheten för de 25 sjömän som nu hålls gisslan är av högsta prioritet, och uppmanar att de och fartyget ska släppas genast.

– Irans beslagtagande av MSC Aries är ett flagrant brott mot internationell rätt och ett angrepp på navigeringsfriheten. Denna förkastliga attack mot ett handelssjöfart placerar återigen oskyldiga sjömän i frontlinjen av geopolitiska konflikter. Våra tankar går till de 25 sjöfarare som nu är fångar i Iran och till de familjer som nu är oroliga för sina nära och käras säkerhet, säger Guy Platten, generalsekreterare för ICS i uttalandet. 

Sedan i höstas har iranstödda huthirebeller genomfört flera attacker mot handelsfartyg i främst Röda havet men även i området kring Hormuzsundet. 

Dagen före kapningen av MSC Aries ska USA ha varnat för att en iransk hämndaktion mot Israel var nära förestående, rapporterar bland annat Reuters. 

En talesperson för Irans utrikesministerium sa under måndagen att fartyget beslagtogs för att det brutit mot sjölagar och inte svarat på samtal från iranska myndigheter, uppger Reuters. Irans statliga nyhetsbyrå IRNA rapporterade att en Guards-helikopter därför gått ombord på fartyget och tagit det in på iranskt vatten.

MSC Aries, byggd 2020, är 366 meter långt och på 158.097 dwt. 17 av de 25 besättningsmedlemmarna ombord uppges vara indiska medborgare. Övriga besättningsmedlemmar är från Pakistan, Filippinerna, Ryssland och Estland, rapporterar bland annat BBC.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]