Viking Cinderella går in som vikarie mellan Stockholm och Helsingfors efter olyckan med Gabriella.

Fotograf: Christopher Kullenberg Rothvall

Kategori: Färjetrafik | Olycka | Passagerarsjöfart

Cinderella ersätter Gabriella efter kajkrocken

Ett strömavbrott gjorde att Viking Lines bil- och passagerarfärja Gabriella körde in i kajen i Helsingfors under onsdagen. Nu kommer Viking Cinderella att sättas in som vikarie.
Det var i samband med avgången från Helsingfors till Stockholm under den tidiga onsdagskvällen som Gabriella fick ett mindre strömavbrott, vilket resulterade i att fartyget körde in i kajen i låg fart.

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only]ttas in som vikarie.”} /–>

Det var i samband med avgången från Helsingfors till Stockholm under den tidiga onsdagskvällen som Gabriella fick ett mindre strömavbrott, vilket resulterade i att fartyget körde in i kajen i låg fart.

– Hon rammade in i kajen och det var oturligt nog i fören så det behövs lite reservdelar, vilket gör att vi räknar med att Gabriella blir borta till 17 februari när det finska sportlovet börjar, säger Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör på Viking Line till Sjöfartstidningen under fredagen.

Utredning pågår

Den finska Olycksutredningscentralen har startat en preliminär undersökning om händelsen.

– Vi försöker kartlägga händelseförloppet och ta reda på hur det kunde gå så här, säger Tiina Bieber, kommunikationschef vid Olycksutredningscentralen till Huvudstadsbladet.

Cinderella går in som vikarie

Eftersom Gabriella är Viking Lines enda fartyg på linjen mellan Stockholm och Helsingfors sedan försäljningen av Mariella, meddelade rederiet under fredagen att de sätter in kryssningsfärjan Viking Cinderella som vikarie. Hon trafikerar normalt mellan Stockholm och Mariehamn.

– Vi behöver henne på Helsingsforslinjen för fraktens skull. Vi behöver ha en kontinuitet där, inte minst för våra fraktavtalskunder. Dessutom kan inte våra Åbofartyg rymma allt som går med Helsingsforslinjen, säger Johanna Boijer-Svahnström.

Få resenärer på grund av pandemin

Situationen med coronaviruset gör att efterfrågan på passagerarmarknaden är väldigt låg just nu, vilket gör att frakten prioriteras.

– Gabriella hade exempelvis bara 200 passagerare när hon körde in i kajen mot 1.200 i normala fall, säger Johanna Boijer-Svahnström.

Viking Cinderella ligger just nu på varv i Landskrona och skulle egentligen ha gjort sin första kryssning från Stockholm till Mariehamn i början av februari. Nu beräknas hon göra sin första avgång från Stockholm till Helsingfors måndagen den 17 januari.

Under fredagen var det ännu oklart var Gabriella kommer att repareras.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]