Fotograf: Adam Bergman

Kategori: Utbildning

”Chalmers tillhör toppen”

Chalmers får ett fint erkännande av den internationella organisationen för maritima universitet.

Sjöfartsutbildningarna och den maritima forskningen på Chalmers håller högsta internationella klass, enligt en studie gjord av International Association of Maritime Universities, IAMU, en organisation där ett 60-tal av världens mest framstående maritima universitet är medlemmar. Chalmers blev invalda 2016.

Bästa fjärdedelen

IAMU presenterar ingen ranking av de undersökta universiteten, utan listar i bokstavsordning de universitet som hör till den bästa fjärdedelen inom tre undersökta områden.

– Chalmers tillhör toppen inom samtliga undersökta områden – globalt utbyte, forskningsstyrka och utbildningskvalitet. Det mest slående med studien är att Chalmers är det mest välbalanserade universitetet. Det är Chalmers styrka och något som borde tas tillvara och utvecklas ytterligare, säger Takeshi Nakazawa, generalsekreterare i IAMU i ett pressmeddelande.

Jobbat hårt

Tanken med undersökningen är att IAMU:s medlemsuniversitet ska få ett hum om vilka styrkor de har och var de kan utvecklas.

– Vi har alltid hoppats och trott att vi ska ligga högt upp, och för oss är detta en bekräftelse på det. I Sverige har vi länge haft en hög kvalitet på sjöfartsutbildningar, och våra sjömän har ett rykte om sig som kompetenta. De tio senaste åren har vi dessutom jobbat hårt med att ytterligare utveckla och förbättra kvalitén på utbildningsprogrammen, säger Fredrik Olindersson, avdelningschef för Maritima studier på Chalmers.

Dyrbara simulatortimmar

Bland de ytterligare förklaringarna till det goda resultatet i IAMU:s undersökning nämner Fredrik Olindersson att Chalmers har kompetenta lärare och programansvariga som kontinuerligt utvecklar programmen med stort fokus på ledarskap, kommunikation, kritiskt tänkande och hållbarhet. Universitetet satsar mycket på simulatorspedagogik.

– Vi vill få ut största möjliga effekt av de dyra simulatortimmar som ingår i utbildningen, säger Fredrik Olindersson.

Undervisning på engelska

På forskningssidan är maritim miljövetenskap, maritime human factors och marin teknik starka Chalmers-områden. 
– Globalt utbyte handlar mycket om student- och lärarutbyten, där vi de senaste åren ökat möjligheterna genom att undervisa sista året på engelska. Det som ställer till det för oss är att många andra universitet inte gör det. Vi har dock några väl fungerande utbytesavtal och ytterligare ett par är på gång som förhoppningsvis leder till fler utbyten, säger Fredrik Olindersson.