Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Fartygsaffärer | Torrlast

Cementfartyg får svensk flagg

Svenskflaggade Nordanvik inleder snart trafik för den finländska cementtillverkaren Finncement.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]tillverkaren Finncement.

Det tidigare Cypernflaggade bulkfartyget Nordanvik har fått svensk flagg. Fartyget skiftade nyligen flagg i Finncements industrihamn i Pargas. Vilket det slutgiltiga upplägget kring fartygets management blir är ännu inte helt klart, men fartyget torde åtminstone få finländskt befäl.

– Just nu är vi i en inkörningsfas där vi och besättningen bekantar sig med fartyget, säger Petri Teräväinen, transportsamordnare på Finncement.

– Efter tester och smärre ändringsarbeten är det meningen att hon ska i trafik, men jag jan inte säga exakt när det blir.

Nordanvik kommer främst att distribuera cement från fabriken i Pargas till olika depåer längs finländska kusten. Fartyget ersätter Envik, som gått på denna trad sedan leveransen 1983.

Nordanvik är på 5.700 DWT och levererades 2002 av det turkiska varvet Yildirim Gemi Insaa San AS i Tuzla som Mironych. Samma år bytte hon namn till Dogu EM. År 2004 fick hon namnet Kamer 3 och 2005 Crete Cement. Under namnet Crete Cement sjönk hon på grunt vatten i november 2008 efter en grundstötning utanför Fagerstrand i Oslofjorden. Fartyget bärgades och har därefter seglat som Mario M och Tiger främst i Medelhavet innan hon enligt Equasis i november 2012 fick Parainen Pearl Shipping Limited som ägare och bytte namn till Nordanvik.

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]