Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Passagerarsjöfart | Skeppsbyggnad

Celebrity beställer i Frankrike

Två nya kryssningsfartyg för premiumsegmentet beställs av Celebrity Cruises från STX France.

Celebrity Cruises, som är ett brand inom den stora kryssningskoncernen Royal Caribbean Cruises Ltd, har tecknat intentionsavtal, letter of intent, om beställning av två kryssningsfartyg från STX France av en ny typ som kallas Project Edge. Fartygen kan ta 2.900 passagerare och får ett brutto om 117.000. Det första fartygen beräknas levereras hösten 2018 och det andra i början av 2020. Innan slutgiltigt kontrakt tecknas ska ännu sedvanliga detaljer som finansiering falla på plats.

Premiumsegmentet

Trots att fartygen blir ca 300 meter långa och 37,5 meter breda är tanken med projektet att fartygen ska erbjuda destinationer som är typiska för mindre kryssningsfartyg men ändå kunna erbjuda ett stort fartygs bekvämligheter.

– Att tillföra två project Edge-fartyg till vår flotta är i enlighet med vår långsiktiga strategi med moderat kapacitetstillväxt och fortsätter den positiva drivkraft som vårt brand Celebrity har uppnått inom premiumsegmentet i kryssningsindustrin, säger Richard D. Fain, styrelseorförande och CEO för Royal Caribbean Cruises Ltd.

Senast i Tyskland

Den senaste serien av kryssningsfartyg för Celebrity Cruises, Solstice-klassen, byggdes av Meyer Werft i Papenburg. Däremot byggdes den föregående Millenium-klassen i Frankrike. STX France bygger för närvarande också två fartyg av Oasis-klass för Royal Caribbean Cruises brand på volymmarknaden, Royal Caribbean International.