Fotograf: Berg Propulsion

Kategori: Fartygsutrustning

Berg Propulsion är tillbaka

Caterpillar Propulsion AB blir åter svenskägt och återfår namnet Berg Propulsion AB.

Stefan Sedersten, tidigare COO och minoritetsägare i Berg Propulsion AB, köper genom bolaget Gula Skrinet AB Caterpillar Propulsion AB och dess dotterbolag från Caterpillar Luxembourg Sarl. Affären beräknas vara genomförd i slutet av juni och bolaget återfår sitt tidigare namn Berg Propulsion AB. Företaget tillverkar mekaniska och eldrivna propulsions- och kontrollsystem för fartyg.

Tillverkning i Sverige och Singapore

– Jag ingick i ledningsgruppen för Berg Propulsion AB och så hade jag en minoritetsandel, säger Stefan Sedersten till Sjöfartstidningen.

Företagsförvärvet inkluderar de tillverkande enheterna i Sverige och Singapore samt kontor i Shanghai och Dubai. De nuvarande anställda i Caterpillar Propulsion fortsätter på företaget efter ägarbytet för att trygga kontinuitet och support för nuvarande och framtida kunder.

Det bästa från två världar

– Det handlar om att ta tillvara det bästa från Berg Propulsion och det bästa från Caterpillar Propulsion. Vi vill få till den andan som fanns i Berg och var smått unik där man gjorde sitt yttersta för att hjälpa kunderna men vi vill samtidigt ta med oss strukturen och professionalismen som Caterpillar tagit in i verksamheten, säger Stefan Sedersten.

Caterpillar Propulsion har sitt huvudkontor på Öckerö i Göteborgs skärgård. Företaget har designat och tillverkat thrustrar och propellrar sedan sent 1920-tal.