Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Passagerarsjöfart | Skeppsbyggnad

Carnival samarbetar för nybyggnation i Kina

Kinesisk varvsindustri ett steg närmare byggnation av stora kryssningsfartyg genom planerat samarbete med Carnival.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only] samarbete med Carnival.

Världens största kryssningskoncern Carnival Corporation och Kinas största varvsgrupp China State Shipbuilding Corporation (CSSC) har undertecknat intentionsavtal (memorandum of understanding) om att utreda möjligheterna att bilda ett konsortium för att bygga kryssningsfartyg i Kina och samtidigt accelerera tillväxten inom den kinesiska kryssningsindustrin. 

Inkluderar Fincantieri

Intentionsavtalet skapar ramar för att utveckla ett samarbete mellan Carnival och CSSC. Ett av de viktigaste syftena blir att utreda möjligheten att bilda ett varvskonsortium, där även italienska Fincantieri skulle finnas med på ett hörn. Carnival skulle samarbeta med CSSC och Fincantieri för att ta fram det första stora kryssningsfartyget av världsklass för byggnation i Kina.

Carnival står för kunnandet

Idén är att Carnival står för design och skeppsbyggnadsexpertis för att ta fram en vision och sedan en specifikation för det första kinesiska kryssningsfartygsbygget.

– Detta avtal gör det möjligt för oss att arbeta nära med våra partners inom CSSC för att till fullo utnyttja möjligheterna att bilda ett konsortium för att vidareutveckla Kina mot en ledande kryssningsmarknad, stödja den lokala ekonomiska utvecklingen och erbjuda semesterupplevelser för miljoner. Vi ser fram emot att komma igång och låna ut vår expertis med många skickliga personer inom hela Carnival Corporation, säger Arnold Donald, vd för Carnival Corporation.

Vill växa

Kinas transportministerium har redan under ett antal år arbetat för att utveckla Kina till en ledande global kryssningsmarknad. Detta inkluderar investeringar i infrastruktur och utveckling av en stark inrikes kryssningsnärvaro för att främja tillväxt inom kryssning som en nyckelkomponent för att expandera Kinas turismindustri.

Enligt Kinas transportministerium förväntas Kina under detta decennium inta position som den näst största kryssningsmarknaden i världen efter USA med 4,5 miljoner passagerare år 2020.

 

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]