Fotograf: Helsingborgs Hamn

Kategori: Hamn/Logistik

Bud avvisat – strejk väntar

Hamnarbetarförbundet säger nej till medlarnas bud. Om inte parterna hittar någon lösning inom kort inleds i morgon konfliktåtgärder i flera hamnar i Sverige. 

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]lera hamnar i Sverige. 

Hamnarbetarförbundet säger nej till medlarnas senaste bud om ett kollektivavtal med Sveriges Hamnar. 

– Förklaringen är att arbetsgivaren lade fram en kravlista i söndags på ytterligare inskränkningar i de fackliga rättigheterna. Där vill man att vi skulle skriva bort vår möjlighet att vara delaktig i lokala uppgörelser i hamnarna där medlemmarna jobbar och att man skulle skriva bort vår möjligheten att vända oss till arbetsdomstolen om arbetsgivaren bryter mot avtalet. Det kan vi inte acceptera, det är helt okänt att man skriver den sortens kollektivavtal på den svenska arbetsmarknaden. Vi vill ha ett rent kollektivavtal, säger förbundsstyrelseledamot Erik Helgeson till Sjöfartstidningen.

Hängavtal

Vad skiljer detta avtal från tidigare hängavtal som ni har blivit erbjudna? 

– Detta är ett självständigt likalydande avtal, som Sveriges Hamnar har med Transport, alltså ett sådant vi vill ha. Men den här bilagan som man vill lägga till förvandlar effektivt avtalet till ett hängavtal. 

Accepterar inte olika villkor

Enligt Sveriges Hamnar har Hamnarbetarförbundet erbjudits det som det vill ha – ett kollektivavtal. Avtalet ska, enligt arbetsgivarorganisationen, ha samma innehåll som det avtal som gäller för hamnarbete i Sverige och som Sveriges Hamnar har med fackförbundet Transportarbetareförbundet.

– Vi är lösningsorienterade och villiga att pröva alla förslag. Allt så länge som lösningarna inte hotar den svenska modellen. Den svenska modellen är ingen a la carte meny utan en all inclusive historia. Vi accepterar inte försök att köra sönder den svenska modellen. Vi kan inte acceptera att olika villkor kan komma att gälla i hamnarna för olika medarbetare allt beroende på vilket fack medarbetarna är medlemmar i, säger Mattias Dahl vd för Transportföretagen.

Riskerar uppsägning

Om ingen lösning presenteras inom kort väntar i morgon stridsåtgärder i form av strejker, blockader och lockouter i ett tiotal hamnar i Sverige. Bland annat i Helsingborg, Sundsvall och Karlshamn. 

– Vi vet vad vi ska göra i början av dagen. Vi kommer att jobba fram till strejken sen går vi hem eftersom lockouten börjar. Sveriges Hamnar har gjort klart att alla Hamnarbetarförbundets medlemmar som vistas i områdena vid lockouten riskerar uppsägning och represalier, säger Erik Helgeson.

Vill se lagförändring

Enligt Mattias Dahl betyder Hamnarbetarförbundets avvisande att behovet är stort för att få den föreslagna lagstiftningsförändringen på plats.

– Den nytillträdda regeringen bör se över möjligheterna att påskynda lagstiftningsprocessen, menar han.

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]