Fotograf: Broström

Broström flyttas hem till Mærsk i Köpenhamn

Broström försvinner nu slutligen helt och hållet från Göteborg när Maersk Tankers flyttar den enda av sina enheter som inte redan finns i Köpenhamn till den danska huvudstaden.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only] den danska huvudstaden.

Alla anställda på kontoret i Göteborg har varslats och bolaget räknar med att efter förhandlingar med facket kunna avveckla kontoret i Göteborg under vintern.

Enligt Maersk Tankers ska så många som möjligt av de 41 nu varslade i Göteborg erbjudas möjlighet till jobb i Köpenhamn men att överlappning mellan tjänster kan leda till uppsägningar.

– Vi behöver ha en så slimmad och effektiv organisation som möjligt. Vi har på ett lyckat sätt integrerat Broströms affärer och förmågor med Maersk Tankers och vi anser att det är dags att ta det ett steg längre, säger Maersk Tankers vd Hanne B. Sørensen som tog över vd-posten efter Robert Uggla i vintras.

Robert Uggla (barnbarn till Arnold Mærsk Mc-Kinney Møller som avled i våras), som av vissa utpekats som kronprins i koncernen, lämnade för vd-posten i bogserbåtsbolaget Svitzer som också ägs av Mærsk-koncernen.

Maersk köpte Broström 2008 av de tidigare svenska ägarna och gjorde det till en del av Maersk Tankers.

– Vi har alltid jobbat med konsolidering, och det här är en kommersiellt helt riktig affär, sade dåvarande vd och storägaren Lennart Simonsson till Sjöfartstidningen den 27 augusti 2008 när Maersks bud blev officiellt och Broströms styrelse rekommenderade alla aktieägare att anta det danska budet.

Broströms hade levererat ett dåligt halvårsresultat redan då men allt blev etter värre ett par veckor senare när den amerikanska banken Lehman Brothers ansökte om konkursskydd den 15 september 2008 och den internationella finanskrisen var ett faktum och i dess kölvatten lågkonjunktur och recession som fortsatt sedan dess. Köpet var efter konkurensmyndigheternas godkännande klart i början av 2009. Tankmarknaden har varit dålig sedan dess och på Broström har en rad neddragningar gjorts.

Den slutgiltiga spiken i Broströms svenska kista slås nu med flytten och det som en gång var Göteborgs största arbetsgivare finns nu inte kvar.

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]