Baltic Star, även känd som Birger Jarl, liggande vid Lunde hamn i Kramfors kommun tidigare i höstas.

Fotograf: Christopher Kullenberg Rothvall

Kategori: Juridik

Böter efter oljeutsläpp från Baltic Star

Det blir böter på 65.000 kronor för ägarbolaget bakom skandalomsusade fartyget Baltic Star, även känd som Birger Jarl. Det efter att fartyget i augusti 2022 släppte ut 185 liter diesel i Ångermanälven.
Det är Ångermanlands tingsrätt som dömt att bolaget Rederi Hotell Fartyget BJ AB ska betala 65.000 kronor i företagsböter för ett oljeutsläpp från fartyget Baltic Star i Lunde hamn i Kramfors kommun i augusti 2022. Det rapporterar bland annat Sveriges Radios P4 Västernorrland.

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only]

Det är Ångermanlands tingsrätt som dömt att bolaget Rederi Hotell Fartyget BJ AB ska betala 65.000 kronor i företagsböter för ett oljeutsläpp från fartyget Baltic Star i Lunde hamn i Kramfors kommun i augusti 2022. Det rapporterar bland annat Sveriges Radios P4 Västernorrland.

Miljöbrottet inträffade några dagar efter att fartyget lagt till vid kajen i Lunde i augusti 2022 efter att ha lämnat Vivstavarv i Timrå trots nyttjandeförbud. Enligt radiokanalen är det fartygets ägare som döms eftersom domstolen inte kunnat avgöra vem som körde fartyget mellan Vivstavarv och Lunde.

I polisförhören med Leif-Ivan Karlsson, bolagets ägare och enda firmatecknare, har det framkommit att Kustbevakningen konstaterat att olja runnit längs båtens skrov och ner i vattnet. Leif-Ivan Karlsson menar att det handlar om ett sabotage.

– Det är gissningslekar de leker, jag hävdar bestämt att det är sabotage, säger han enligt SVT Nyheter i förhöret och menar att han och den person han benämner som fartygschefen i efterhand ska ha fastslagit att tanken inte varit överfull vid tillfället.

Efter det att domen blivit offentlig under onsdagen sa Leif-Ivan Karlsson till Sveriges Radios P4 Västernorrland:

– Domen är felaktig, men jag hade inte förväntat mig annat. Jag kommer att överklaga den.

Leif-Ivan Karlsson har haft planer på att göra båten i ordning både för kryssnings- och hotellverksamhet. Men han har sedan fartygets ankomst till Lunde varit i klammeri både med Kustbevakningen och Kramfors kommun. I november 2023 fattade kommunstyrelsen i Kramfors beslut om att bolaget skulle flytta Baltic Star omgående eftersom det legat i hamnen olovligen, men fartyget ligger fortfarande kvar. 

Redan i maj 2019 fick fartyget, som tidigare gått i trafik mellan Stockholm och Mariehamn, nyttjandeförbud i Stockholm på grund av brister som inte åtgärdats. I april 2020 väckte fartyget stor uppmärksamhet när hon lämnade Stadsgårdskajen i Stockholm trots nyttjandeförbudet och utan att ta ombord lots, vilket ledde till en dom mot fartygets befälhavare i Stockholms tingsrätt för brott mot lagen om fartygssäkerhet. Därefter har fartyget kantats av flera skandaler, bland annat oljeutsläppet i Lunde hamn, och ytterligare resor trots nyttjandeförbudet.

[/flowy_subscriber_only]
Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]