Pampus ligger med slagsida efter grundstötningen.

Fotograf: Kustbevakningen

Kategori: Olycka

Bogserbåt på grund i Västerbotten

Svenska bogserbåten Pampus ligger med slagsida sydväst om Holmsund i Västerbotten efter att ha gått på grund. Det rapporterar SVT Nyheter.
Det var vid tiotiden under tisdagen som bogserbåten Pampus körde på grund vid kobben Bastuhällan, strax öster om Norrbyskär som ligger sydväst om Holmsund. Bogserbåten ska ha kört fast när den bröt is.

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only]aph –>

Det var vid tiotiden under tisdagen som bogserbåten Pampus körde på grund vid kobben Bastuhällan, strax öster om Norrbyskär som ligger sydväst om Holmsund. Bogserbåten ska ha kört fast när den bröt is.

– Det handlar om ett navigationsmisstag, det var ett mänskligt fel, säger Thomas Ekstrand, rederiets ägare till SVT Nyheter.

Inga personskador

Inga personskador har uppstått i samband med incidenten. Kustbevakningen är på platsen med fartyget KBV 181.

– Vi har inga klara besked om när eller hur hon ska bärgas. Hon ligger på hårt underlag, med kraftig slagsida, säger Linus Nihlén, vakthavande befäl hos Kustbevakningen till SVT Nyheter och fortsätter:

– Vi är där för att vara rederiet behjälpligt och se till att det inte blir några utsläpp.

En insats pågår under onsdagen där de två finska bogserbåtarna Karl Astrid och Rojvik bistår. Även Transportstyrelsen och ett bärningsbolag är inkopplat som tillsammans med rederiet nu försöker rädda fartyget. Under onsdagsförmiddagen började dykare från Kustbevakningen att undersöka bogserbåtens skrov.

– Dykare ska gå ner och göra bottenundersökning. Efter det ska vi ha ett möte med alla inblandade, säger Linus Nihlén till SVT Nyheter.

Pampus är 28 meter lång och byggdes 1958 av Åsiverken i Åmål för Norrköpings hamn. År 1988 köptes Pampus av Kalmar hamn och var till 2018 hamnbogserare där. Hon ägs sedan början av 2024 av T Ekstrand Sjötjänst.

[/flowy_subscriber_only]
Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]