Den väldoftande hamnens flagg

Det drar ihop sig till 20-årsjubileum av Hongkongs övergång från brittisk kronkoloni till en självstyrande del av det kommuniststyrda Kina, under mottot ”ett land, två system”.

Ytterligare en sådan kinesisk SAR (särskild administrativ region) är grannen Macao, som Portugal styrde 1557-1999.

Sjövägarna har inte burit mig till Hongkong. Ostasiatiska Kompaniets m/s Sabang sökte sig till andra hamnar under min törn ombord. Det var synd. Jag hade gärna velat utforska hur mycket av The World of Suzie Wong som stämde med verkligheten i glädjekvarteret Wan Chai, då några år efter att filmen släpptes 1960.

Hur som helst inser jag att Hongkong har förändrats sedan dess. Dagens Wan Chai lär vara späckad med skyskrapor. Territoriet är mindre än Öland till ytan men har mer än sju miljoner invånare. Trängsel och luftföroreningar till trots har hongkongborna gått förbi japanerna på listan över världens  högsta förväntade livslängd.

Hongkong betyder det väldoftande sundet. Det stämmer nog inte alls på den allmänna miljön, men mycket väl på den blomma som kommit att bli territoriets symbol: Hongkong-bauhinian.

På engelska kallas blomman Hong Kong orchid tree, men den är alls ingen orkidé utan en av kassiaväxterna i ärtornas storfamilj. Namnet Bauhinia fick den av Carl von Linné, som därmed ville hedra två fransk-schweiziska bröder och botanister som bar efternamnet Bauhin. Det latinska artnamnet Bauhinia blakeana syftar på Sir Henry Blake, som var Hongkongs guvernör kring det förförra sekelskiftet.

Sommaren 1997 lämnade hans allra sista efterträdare Chris Patten Hongkong, tillsammans med den brittiske kronprinsen Charles. Resan skedde stilenligt i drottningens yacht Britannia, som sedan dess njuter sitt otium som museifartyg i skotska Leith. Det historiska maktskiftet i Hongkong hade skett den 1 juli.

Sedan dess har Hongkong sin egen flagga, med en bauhinias fem vita blomblad mot röd botten som motiv (i verkligheten är blomman rödviolett). Den uppmärksamme ser en pytteliten stjärna i varje blomblad. De är en diskret referens till de fem gula stjärnorna på Folkrepubliken Kinas röda flagga: En stor för kommunistpartiet och fyra mindre för landets klasser (arbetare, bönder, småborgare och patriotiska kapitalister).

hongkong-flagg-1

Under passage genom Gent-Terneuzenkanalen för några år sedan såg jag det Hongkong-registrerade bulkfartyget Genco Acheron. På flaggspelet längst akterut bar hon dubbel flagg: Folkrepublikens överst och under den Hongkongs bauhiniaflagg. Fram till för 20 år sedan hade det varit britternas red ensign med Union Jack överst till vänster och kronkolonins vapen mitt i det högra fältet.

hongkong-flagg

I Luciatid 2016 berättade BBC Hongkong-bauhinians historia. Den inleds kring 1880, då en fransk katolsk missionär gjorde en utflykt till kolonins utkanter. Där fann han ett ensamt träd med osedvanligt vackra rödvioletta blommor. Han tog en stickling, som planterades vid det sanatorium där han vistades.

Man tror nu att alla Hongkong-bauhinior härstammar från just detta träd. Det rör sig nämligen om en steril hybrid mellan två närstående bauhinia-arter, purpurbauhinian och orkidébauhinian med skära blommor. All förökning sker genom ympning med hjälp av den mänskliga handen.

Kolonialismen är inget att romantisera över; den var inget annat än hemfridsbrott i kolossalformat på andra folks territorier. Det gäller även den brittiska i Hongkong, som inleddes 1842 till följd av Första opiumkriget. Ett på den tiden svagt Kina tvingades vika sig för glupska utländska makter.

Ändå har en frukt av det brittiska kolonialväldet varit min trogne vän i decennier, både till sjöss och under längre och kortare utlandsvistelser. Den världsomspännande kortvågstjänsten BBC Empire Service bildades 1932 och bytte 1965 namn till BBC World Service. På den tiden sändes veckomagasinet Merchant Navy Programme, senare omdöpt till Seven Seas, samt dagliga programpunkter som Radio Newsreel. Servicen har präglats av en oberoende saklighet, periodvis till den brittiska regeringens irritation. Den globala täckningen har tunnats ut men servicen består. I Stockholmsområdet kan vi exempelvis njuta av BBC World Service nattetid på P6-frekvensen 89,6 MHz.

Men det är ju egentligen en annan historia.

Kommentarer

 • Thure Malmberg

  Som vanligt en fin text av Torbjörn! Men när jag ser bilden frågar jag mig hur vanligt det kan vara att använda två flaggor? Jag har inte sett något fartyg från Hongkong på länge, så det här var en ny upplevelse. Kanske Torbjörn svarar också på det så småningom? God jul!

 • Bosse Nilsson

  HongKong första gången sent femtiotal, glömmer aldrig den speciella doften i hamnen, ljuden och alla ljusen.Föll som en sten för denna plats, återkom många gånger under årens lopp och kunde bara konstatera att allt förändrades och inte alltid till det bättre.

 • Petter

  Jobbade på fartyg i Hongkong i början på 90-talet, då en fascinerande stad speciellt kring Julen med all fasad belysning under kvällstid, minns speciellt den intensiva sjötrafiken dygnet runt i sundet mellan huvud ön och fastlandet och kontrasten mellan gammalt och nytt samt den asiatiska och västerländska/brittiska kultur blandningen, lär väl inte vara samma nu men säkert värt ett besök.

 • Kjell Hartvig

  Tack Torbjörn för Hongkong referater!

  Var där första gången som tredje styrman i M/S BURMA i Hongkong och tyckte då att det var världens vackraste stad. Har varit där många gånger sedan dess och inte ändrat uppfattning.
  Vem som ”styrde” iland val legalt!!

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.