Ny radiodokumentär om sjömän

Kolla gärna in radioserien ”Svenska sjömän”, som den här veckan sänds i Sveriges Radio P1. I fyra delar berättar radiojournalisten Mia Blomgren om både unga och gamla sjömän, kvinnliga såväl som manliga. Hon pratar till exempel med 29-årige Rasmus Blomqvist, som jobbar som styrman på Stena Germanica, och med 57-åriga befälhavaren Veronica Schultz. Vi på redaktionen kan dessvärre inte ge någon konsumentvägledande recension eftersom vi helt enkelt ännu inte hunnit lyssna på det första avsnittet, som sändes idag måndag, men som sagt: det kan säkert vara väl värt att kolla in. Läggs upp på SR Play allt eftersom det har sänts ”live”. 

Här är det första avsnittet: 

Kommentarer

 • Göran Andersson,Norrköping

  Bra att Sveriges radio uppmärksammar hur det har varit att vara sjöman. Den moderne sjömannen lever lite annorlunda.
  Korta tider i hamn och möjligheterna till kontakt med omvärlden kan ibland ske via internet om man har tid att gå iland och hitta ett ställe att koppla upp sig på.
  Våra hamnar i Sverige är dåliga på att tillhandahålla ett WIFI nät som täcker kajerna. Förr kunde man koppla upp en telefon ledning på kajen men hamnarna tycks ha missat att den möjligheten idag heter WIFI. jag har varit ombord i många fartyg de senaste åren som supercargo och nästan första frågan man får är ; hur kopplar man upp sig på nätet? Idag har i stort sett varje sjöman oavsett nationalitet en egen laptop. Föra att kunna surfa i hamn så krävs det ett modem från något telefonbolag och det är oftast inte tid till att köpa ett sådant och inte 20 stycken , dessutom fungerar de oftast bara i det land där de köps in. Vi måste hjälpas åt att driva på hamnarna om att förse sjömännen med uppkoppling till internet på ett enkelt sätt. Ta gärna en liten avgift för att ge ut lösenord om det är där det kniper. Sjöfartsverkets sjömans service borde kunna vara delfinansiär. Kommunikationen mellan fartyget och agent, rederi mm skulle också underlättas om befälet kan ha fartygets email via wifi i sin telefon eller laptop istället för att passa den på bryggan via satellit uppkoppling. kanske Sjöfartstidningen kunde göra en undersökning hos Sveriges alla hamnar om hur de gör för att fartygen ska få tillgång till internet under hamnuppehållet?

  • Lars Andersson

   Hej Göran,

   Tack för tipset om internetuppkopplingen och wifi-kapaciteten i hamnarna! Vi tar det till oss och ser om vi kan göra något om detta.

   Med vänliga hälsningar
   Lars Andersson / reporter

   • Göran Andersson norrköping

    Hej Lars!
    Låter bra , ser fram emot det
    Hälsningar
    Göran

Artikeln är stängd för fler kommentarer

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]