Nya slussportar till Panamakanalen

”En milstolpe” – så beskriver ledningen för Panamakanalen det faktum att man nu har tagit emot de fyra första nya slussportarna till utbyggnaden av kanalen. 

 De gigantiska slussportarna anlände i veckan från italienska Trieste till kanalens Atlantsida på semisubmersible-fartyget STX Sun Rise, och hur det gick till syns på klippet här nedan. 

 

– Det här är ett spännande ögonblick för Panamakanalen och ett stort framsteg för detta ingenjörsprojekt, sade Jorge L. Quijano, chef för Panamakanalen, i ett uttalande i samband med leveransen. 

Var och en av de de fyra första portarna är 57,6 meter lång, 10 meter bred, 30,19 meter hög och väger i genomsnitt 3.100 ton. De har byggts av underleverantören Cimolai SpA och ska installeras i den mellersta kammaren till de nya slussarna på Atlantsidan. 

Utbyggnaden av Panamakanalen påbörjades 2007, efter en folkomröstning året dessförinnan. Arbetet är planerat att vara färdigt 2014 och kommer att innebära en fördubbling av kanalens kapacitet. 

Enligt ledningen för Panamakanalen är nu utbyggnaden färdig till 62 procent. Förutom att man kommer att installera totalt 16 nya rullande skjutportar till slussarna ska också en tredje ”fil” byggas, vilket betyder att post-panamax-fartyg kommer att kunna passera genom kanalen. 

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]