Filmtips från redaktionen

Så här lagom till påskhelgen när man förhoppningsvis har lite extra ledig tid över för ”egenaktiviteter” tänkte vi på redaktionen tipsa om några intressanta kortfilmer att kolla in. Webben kryllar förstås av sjöfartsrelaterade klipp och kortfilmer och ni läsare har garanterat massor av egna favoritklipp, men här kommer iallafall några kortfilmer som vi på Sjöfartstidningens redaktion har fastnat för.

Först ut är ett 76 sekunder långt klipp – bestående av 50.000 foton tagna under tre månader – från bygget av världens hittills största containerfartyg, tillika det första fartyget i den klass som rederikoncernen Maersk Line valt att kalla för Triple-E. Fartyget har byggts vid DSME-varvet i Okpo, Korea, där man nu är inne i slutfasen av byggnationen. Beräknad leverans är den 28 juni 2013.

När vi ändå är inne på ämnet nybyggen så måste vi tipsa om det här klippet från byggnationen av det nya kryssningsfartyget Viking Grace. Flaggskeppet i Viking Lines flotta sattes i trafik den 15 januari i år, och i den här filmen får man följa hur fartyget sakta men säkert får sin form från att först bestå av stora metallbitar till att slutligen utgöras av ett färdigt kryssningsfartyg.  

Nästa film handlar – som det brukar heta – om någonting helt annat. Den handlar om att den norska regeringen beslutat att stödja ett projekt som går ut på att bygga världens första fartygstunnel, som är tänkt att byggas på Stadlandet på den norska kusten mellan Kjødepollen til Moldefjorden. Regeringen har lovat att gå in med en miljard norska kronor, och bygget kan i bästa fall starta tidigast 2018.

Till sist kan vi inte undanhålla er en härlig film som förvisso rör sig i utkanterna kring ämnet modern sjöfart, men icke desto mindre har en klart maritim prägel! Och när det gäller den ädla – men måhända något bortglömda – konsten att bygga flaskskepp så lär den här farbrorn ha få övermän. Glad påsk! 

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]