Dramatisk film från räddningsaktion

I förrförra veckan räddade besättningen på svenskflaggade ankarhanteraren/isbrytaren Tor Viking II en fransk ensamseglare och hans katt. Nu hyllas besättningen av den amerikanska kustbevakningen.

Den amerikanska kustbevakningen uppger att den franske ensamseglaren befann sig mitt ute i Stilla havet, närmare 350 nautiska mil söder om Cold Bay i Alaska, där han var på väg från hamnen Dutch i Alaska till kanadensiska Vancouver. I det rådande hårda vädret – enligt kustbevakningen var våghöjden uppemot sex meter och vindhastigheten cirka 40 knop – hade ensamseglaren förlorat både roder och rigg från sin 30 fots segelbåt.

Läget var alltså tämligen prekärt.

I detta läge fann ensamseglaren det för gott att larma den amerikanska kustbevakningen, som omgående begärde assistans från fartyg i närheten av den nödställde fransmannen (och hans katt).

Larmet snappades upp av Shell-plattformen Polar Pioneer, som i sin tur kontaktade Viking Supply Ships-fartyget Tor Viking II – som är kontrakterad av Shell och utför operationer åt Polar Pioneer.

Tor Viking II anlände till platsen för haveristen, som i hög sjö till slut lyckas hoppa över till det räddande fartyget – med katten i förvar under sin jacka: 

tor_viking_räddning_okt2015_web

Operationen övervakades från luften av den amerikanska kustbevakningen, och vi på redaktionen kan förstås inte undanhålla er den film som man nu lagt upp från den dramatiska räddningen: 

(Film: U.S. Coast Guard)

Den amerikanska kustbevakningen hyllar nu besättningen på Tor Viking II, som nedan syns på en bild från Viking Supply Ships ihop med representanter från U.S. Coast Guard (AMVER står för Automated Mutual-Assistance Vessel Rescue System, och vimpeln fick besättningen från kustbevakningen som tack för sina insatser):

tor_viking_besättning_web

Slutligen: det här är för övrigt inte första gången Tor Viking II är med om en väl utförd räddningsoperation. Här kan du läsa om en annan, kanske ännu mer dramatisk aktion från 2010.

Kommentarer

  • Torsten på Kössö

    Häftigt; imponerande skicklig manövrering av TOR VIKING II Men också en ensamseglare med turen på sin sida och en kall sinnesnärvaro, när han i ena sekunden är en bit upp i luften och i den andra på nerväg möter den egna båten på väg upp – tuffa puckar minst sagt.

Artikeln är stängd för fler kommentarer

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]