Captain Phillips Oscarsnominerad

Den amerikanska storfilmen Captain Phillips gick hem hos både publik och kritiker. Nu har den dessutom nominerats till hela sex Oscars. 

Förutom att filmen – som handlar om kapningen av Maersk Alabama 2009 – framförallt tävlar i den prestigefyllda kategorin bästa film är den också med och fajtas om en statyett i kategorin bästa manliga biroll, något som väckt stor uppmärksamhet i USA. 

Anledningen är att somaliern Barkhad Abdi, som spelar piratledaren Muse och är den som har nominerats till statyetten, i filmen gjorde han sin första skådespelarinsats någonsin och fick rollen genom något som liknar en Askungesaga. 

Jobbade som taxichaffis

Den 28-årige Barkhad Abdi är född i Somalia men flyttade från Yemen till Minnesota i USA när han var tonåring. Efter att ha gått ut universitetet jobbade han främst som taxi- och limousinchaufför och som DJ när hans liv en dag förändrades i grunden. 

Efter att ha sett ett inslag på amerikansk TV om att skådespelare söktes till en kommande kaparfilm fick han nämligen efter stor möda och mycket besvär så småningom provfilma för regissören Paul Greengrass, något som ledde till att han fick den viktiga rollen som Muse. 

Ingen Oscar för Hanks

Förutom att Captain Phillips har nominerats i de två ovan nämnda tunga kategorierna är filmen också nominerad i kategorierna bästa manus efter förlaga, bästa klippning, bästa ljud samt bästa ljudeffekter. 

Tom Hanks, som spelar befälhavare Richard Phillips, har dock inte nominerats i någon kategori.

Har kritiserats

Captain Phillips är en film som förvisso har hyllats men också kritiserats. Dels anses den inte berätta hela sanningen om incidenterna i samband med kapningen, dels anses den göra befälhavare Phillips till en större hjälte än vad han faktiskt var.

Vad som är rätt eller fel är förvisso svårt att avgöra för en utomstående, men ska man tro på vad besättningen på Maersk Alabama själva säger så tycks det åtminstone finnas visst fog för kritiken mot hur befälhavare Phillips presenteras i filmen.

Kanske ska man trots allt se filmen för vad den är: en amerikansk actionfilm ”based on a true story”. Och har du inte sett filmen än så kan den absolut rekommenderas. Börja med att kolla in trailern här nedan: 

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]