Missa inte A Hijacking – ny film om somalisk fartygskapning

Om man vill få en realistisk inblick i hur en kapning i farvattnen utanför Somalias kust går till ska man kolla in den danska filmen A Hijacking (Kapringen). Filmen hade premiär i Danmark tidigare i höst och har fått strålande recensioner både där och internationellt. När den nyligen visades på Göteborg Film Festival röstade publiken fram den till bästa nordiska film.  

Handlingen går i korthet ut på att ett danskt lastfartyg blir kapat av pirater utanför Somalias kust. Besättningen tas tillfånga och förhandlingar inleds mellan kaparna och företagsledningen i Danmark. I samband med den uppslitande förhandlingsprocessen dras besättningen in i spelet, och det hela utvecklas till en längre och mer komplicerad process än vad någon av parterna hade tänkt sig.

Filmen har fått beröm för sin närmast dokumentära och högst trovärdiga skildring av en modern kapning. Scenerna ombord på fraktfartyget filmades i Indiska oceanen med somaliska amatörskådespelare, och telefonsamtalen mellan piraterna och rederiet i Köpenhamn spelades in live mellan skådespelarna på de olika platserna. Dessutom är gisslanförhandlaren i filmen gisslanförhandlare också i verkligheten – från början skulle han endast vara konsult och rådgivare åt inspelningsteamet. 

Av trailern att döma (se ovan) verkar det finnas fog för de fina recensionerna, och det är bara att hoppas på att filmen går upp på de svenska biograferna så småningom. Filmen belyser onekligen ett högst aktuellt och svårlöst problem. Trots att piratattackerna minskat de senaste åren – framförallt till följd av ökad internationell närvaro plus att handelssjöfarten skyddar sig bättre än tidigare – så är risken att kapas i vissa farvatten högst påtaglig. Enligt International Maritime Bureau inträffade 297 piratattacker förra året över hela världen, och av dessa utvecklades 28 till regelrätta kapningar.

När det gäller farvattnen utanför Somalia, där alltså den danska filmen utspelar sig, inträffade 75 piratattacker och 14 regelrätta kapningar förra året, där hela 250 besättningsmän togs som gisslan. Enligt de senaste rapporterna så håller somaliska pirater i skrivande stund åtta fartyg och 127 besättningsmän som gisslan. Så nog tar filmen A Hijacking upp ett brännande aktuellt och angeläget ämne, alltid. 

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]