Rättstavning

Transshipment och tyngdlyftbom – två ord som ofta blir fel.

Jag har i många år retat mig på att även i sjöfartspress har orden ’omlastning’ och ’bom för tunga lyft’ skrivits som ovan.

Omlastning stavas enbart med ett ’s’ – Transhipment.  Det låter logiskt att stava med två ’s’, men det är alltså fel och jag vet inte varför det är så.  Det kanske någon annan kan förklara.

Och så till det svenska ordet ’tyngdlyftbom’ så som det ofta stavas när ett fartygs utrustning skall beskrivas.   Det är inte frågan om att lyfta tyngder – som i en idrottstävling – utan att lyfta tunga kollin och det skall givetvis stavas ’tunglyftbom’.

Två andra ord som kan vara aktuella i sjöfartssammanhang, nu när det är dags att lägga upp tonnage, för att dra ned på kapacitet, vilket man ibland ser felanvänt är ’ytterligare’ och ’ytterliggare’

Här skall det vara ’Rederiet har lagt upp ytterligare ett fartyg – förtöjt utanpå det andra. – Här kan man säga lite tillspetsat att detta fartyg är en ’ytterliggare’

Kommentarer

 • TheHC72

  Fartygsnamn, skall det skrivas med versaler enbart och i så fall varför? Eller skall man ha stor bokstav och sedan gemener, som ett vanligt namn?

  NIHON eller Nihon ?

  • Ingvar Bergman

   Bra fråga. Gick igenom ett antal foton och i inget fall har man använt gemener på bogar eller akterut. Däremot förkommer det väldigt ofta gemener på fartygs-sidorna,
   t ex Brittany Ferries.och långsidorna har efterhand blivit reklampelare med allehanda motiv och ’klotter’, framförallt på kryssningsfartygen..

 • Fredrik Ahlman

  Kanske en hänvisning till SOLAS Chapter XI-1. Där finns märkningsinstruktion. Vidden skall vara i proportion till höjden så versaler är nog en god utgångspunkt.

 • Ingvar Bergman

  Även solen har fläckar, sägs det……. och på förekommen anledning måste jag korrigera stavningen av ’förekommer’ här nedan från ’förkommer’ till just ’förekommer’

 • Bosse Nilsson

  Namnet är Tyngdlyftsbom och inget annat. Språkligt riktig eller inte, spelar ingen roll, användarna som är sjöfolk och stuvare säger Tyngdlyftsbom.

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.