Storheten ligger i enkelheten

Majestic Maersk i Köpenhamn

En kvarts miljon människor. Så många har under den senaste veckan gått de 400 metrarna utmed det nybyggda megastora fartyget Majestic Maersk som legat vid Langelinie i Köpenhamn. Av dem har dessutom närmare 50 000 människor gått den snitslade banan ombord och häpnats över den fantastiska utsikt man har från bryggan på världens största fartyg. Och alla har nog älskat det, precis som jag.

I ett antal utställningscontainrar utmed Langelinie fick besökarna veta allt och lite till om fartyget och det blåvita rederiet. Hur många bananer Maersk importerat till Danmark under 2012, vad Majestics kaptener heter, hur besättningen lever och jobbar ombord och bubblaren… Hur länge man kan köra bil i 110 kilometer uppe på de 18 000 containrarna – om man ställer dem på en lång rad. Svaret är en hel timme.

Ombord på Majestic Maersks brygga

Maersks PR-avdelning har med andra ord satsat allt på veckan i Köpenhamn. Och om antalet besökare får agera framgångsmåttstock så är succén total. Väl investerade pengar, Maersk. Varumärket solar sig i den blåa färgen och har säkerligen samma status för danskarna som Ikea har för många svenskar. Att världens största, ja i alla fall längsta, snart inte är världens största längre har mindre betydelse.

Storleken ja. I alla tider har ”det största” imponerat och regerat över oss människor. Cheopspyramiden. Dinosaurierna. World Trade Center i New York och Airbus superplan A380. Oj, så stort, Oj så många containers. Oj, så mycket wow. Trots att Majestic Maersk är det andra fartyget i serien som besöker Göteborg så lockar hon både journalister och göteborgare. Sjöfartsmuseets båtturer är slut sedan länge.

Majestic Maersk på ingång till Göteborg under måndagskvällen.

Frågan är då hur det kommer sig att vi människor attraheras så otroligt av det största? Enkelt svar, skulle jag säga. Enkelheten. Jag är övertygad om att det hela beror på att det största är så enkelt att relatera till. Det är en enkel story att berätta och dessutom lätt att ta till sig. ”Jag såg världens största fartyg i går”. I vår komplexa värld suktar människor ständigt efter det enkla och greppbara. Det konkreta. Att sedan försöka förklara att man kan vara störst på olika sätt, ja då blir det så där jobbigt komplext igen.

Se fler bilder på Majestic Maersk här.

Kommentarer

 • Ingvar Bergman

  Det är ju hemskt, att mitt i all euforin, behöva säga det, men dessa fartyg är så ’feltajmade’ i den trafik de är avsedda för, Asien-Europa-Asien, att rätt tolkning av epitetet Triple-E (Energy efficient – Environmental friendly – Economy of Scale) snarare borde översättas till Expected Economic Erosion
  i en linje-trade som redan innan dessa giganter anländer från varv, är svårt drabbad av överkapacitet med usla fraktrater. Se’n får Maersk göra så mycket PR de vill, men faktum kvarstår.

  • Anonymous

   Så är det men Maersk såväl som alla andra måste tänka att ”det där är ju ett problem för dom som förlorar, inte för mig”. Kan man inte få ut mer per fraktat container får man frakta fler containrar istället!

 • Anonymt?

  Maersk äger dessa fartyg, som gör reguljära hamnbesök i Göteborg där man idag ”äger” (hyr) Skandiahamnen. I denna hamn stöttar deras hyresvärd och granne, Göteborgs Hamn, Göteborg Energi AB – som Göteborgs Kommun även äger. Vad stöttar man ? Jo, ett Vindkraftsverks-område (mellan Rivöfjord och Böttö) med ca 200 m höga torn med säkerhetsavstånd mm som man idag har dålig pejling på – både Hamnmyndighet och Gbg Energi. VAD ANSER MAERSK/AP MÖLLER – OM DETTA ? – undrar många berörda grannar m fl.
  Kommer Tripple-E fartyget att kunna/få göra sina resor förbi dess ”möllor” säkert ?
  Se info på http://raddagoteborgsskargard.se/

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.