Välkommen till bubblan

När Chalmers studentkårs karriärmässa Sjölog hölls i början av februari var rekordmånga utställare och besökare på plats, enligt arrangörerna. Mässgolvet var stundtals fullt och sorlet var konstant. Vart du än försökte ta dig fram mellan montrarna riskerade du att kliva i vägen för pågående samtal mellan studenter och framtida arbets­givare. Det var fantastiskt roligt att se.

De Studenter jag mötte under dagen ser positivt på framtiden och jobbmöjligheterna efter examen. ”Jag kanske inte får mitt drömjobb på en gång, men man får ju börja någonstans”, resonerade någon. ”Jag kanske får ta ett matrosjobb först för att få in en fot”, funderade en sjökaptensstudent som siktar på styrmansjobb.

Det här med att få in fötter är intressant. Några studenter på mässan nämnde att alla inom sjöfartsbranschen verkar känna varandra. Ordet bubbla nämndes. De hade noterat att många representanter från olika rederier hejade glatt på varandra och sa saker som ”tack för i fredags” och ”jag hörde av den och den att ni har köpt en ny båt”.

”Där och då blev min praktikperiod så mycket bättre. För nattchefen var det en liten sak men för mig betydde den allt.”

Bubblor kan vara både bra och dåliga beroende på hur man hanterar dem. Om sjöfartsbranschen ses som svårintaglig för den som inte redan ingår, så blir det förstås ett rekryteringsproblem. Vem vill söka sig till en stängd bransch?

Å andra sidan, rätt hanterad kan bubblan bli en fördel. Välkommen till en bransch med gemenskap! Många av oss känner varandra men vi bjuder gärna in fler. Bubblan är öppen. Sjölog i Göteborg och Career Event i Kalmar är förstås superbra tillfällen för att inkludera och bjuda in, och samma attityd behövs ombord.

Vem har inte kommit till en grupp, arbetsplats eller fest som verkar ogenomtränglig? Man står där och försöker nyfiket känna in stämningen. Försöker hänga med i de gemensamma skämten, jargongen, gruppdynamiken. Då kan det räcka med att en enda person ser dig, drar in dig i samtalet, frågar dig något. Signalerar ”vad kul att du är här, välkommen”.

På en av mina praktikplatser när jag pluggade till journalist hade personen som skulle vara min handledare väldigt mycket att göra, vilket gjorde att hen inte hade tid att introducera mig på arbetsplatsen (och dessutom såg så butter ut de gånger vi faktiskt sågs att jag trodde att jag hade gjort något fel). Det var naturligtvis varken medvetet eller elakt gjort, men första dagarna på praktiken gjorde inte direkt underverk för mitt självförtroende.

Men så en eftermiddag kom natt­chefen­­ fram till mig där jag satt vid min plats intill sportredaktionen. Han lutade sig mot skrivbordet, såg mig i ögonen och sa ”Hej Klara! Vad roligt att du är här! Om du undrar något så finns jag här”. Där och då blev min praktikperiod så mycket bättre. För nattchefen var det en liten sak men för mig betydde den allt.

Säg hej till nykomlingar och visa att sjöfartsbranschen är en bransch att trivas i. En bubbla, om du så vill, men en välkomnande bubbla värd att ingå i.

Texten publicerades först under vinjetten Akterspegeln i nummer 2, 2023 av Sjöfartstidningen.

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]