En Saga om ett andra hem

Det är helgalet. På något annat sätt kan man inte sammanfatta året som gått. I mitten av mars var det precis ett år sedan pandemin vände upp och ner på vår tillvaro här i Norden. Det var då som vi upplevde några av de märkligaste dagarna i våra liv när vi tvingades anpassa oss till att leva efter en ny världskarta med reserestriktioner och nedstängningar av hela samhällen. Familjer miste sina anhöriga och människor blev av med jobben. Inom sjöfarten kastades passagerarsjöfarten omkull totalt. Kryssningsfartyg och passagerarfärjor lades upp över hela världen, besättningarna kunde inte ta sig hem och i en del fall gick det så långt att -människor tog livet av sig ombord. Men det finns -också en annan dramatik i kölvattnet kopplat till passagerarsjöfarten, om än inte lika livsomvälvande. 

Precis som med Stena Saga
har det lämnat ett stort tomrum

Precis som vid alla stora händelser har vi alla olika minnen av vad vi gjorde under de där första omskakande veckorna. Det kan vara möten, händelser och skeenden som mer eller mindre blivit till symboler för pandemins intåg i våra liv. Själv har jag ett sådant minne som innefattar kryssningsfärjan Stena Saga. Färjenörd som jag är tog jag mig ner till Klippans ångbåtsbrygga i Göteborg på morgonen den 16 mars 2020 för att fotografera när hon kom till Göteborg eftersom Stena Line beslutat att stänga ner linjen mellan Oslo och Frederikshavn tillfälligt på grund av rådande reserestriktioner. Synen av Stena Saga i Göteborg har inte varit helt vanlig under de senaste åren. Men det varken jag eller någon i besättningen ombord visste då var att rederiet bara dagar senare skulle meddela sitt beslut att lägga ner linjen permanent. Det har gjort att den där morgonen etsat sig fast i mig. Det har blivit bilden till uppvaknandet att pandemin inte skulle blåsa över på länge. Och här sitter vi, ett år senare med ett mer eller mindre oförändrat läge.

För besättningen på Stena Saga kom beskedet som en total chock. Men även alla resenärer som rest med Stena Saga genom åren blev chockade. Just i fallet med Stena Saga är de dessutom väldigt många och hängivna. I mars 2015 startade de tre vännerna Haakon, Per och Ståle från Norge Facebookgruppen Stena Sagas Venner för att visa sin kärlek till Stena Saga och dess svenska besättning. De tre älskade att kryssa med fartyget mellan Oslo och Frederikshavn, vilket resulterade i både hittade livskamrater och frierier ombord. Gruppen blev snabbt succé och har nu vuxit till närmare 12 000 medlemmar. För många av dem var Stena Saga som ett andra hem, ett ställe de nu måste fortsätta sina liv utan.

På Östkusten har vi sett samma sak. Under sommaren meddelade Birka Cruises med fartyget Birka Stockholm att de inte mäktade med situationen utan tvingades till nedläggning. Precis som med Stena Saga har det lämnat ett stort tomrum hos många trogna gäster och många sorgsna inlägg delas kontinuerligt i olika grupper i sociala medier. 

Hur länge det dröjer innan vi kan börja resa med färjorna som vanligt igen vet ingen. Men förhoppningsvis slipper vi vara med om att fler andra hem försvinner.

Denna text publicerades först i nr 03/2021 av Sjöfartstidningen under vinjetten Akterspegeln.