Trump innoverar – Platon pratar pleonexi

trump platon 

Förra året skrev jag lite om definitionen av en innovation, repeteras här:

– En innovation innebär en ny produkt, tjänst eller process, ny organisation av verksamheter eller nya marknader alternativt nya kundbehov
– En innovation är kopplat till nyttiggörande, till exempel kommersialisering
– Den innehåller något som är nytt eller bygger på gamla kunskaper som används på ett nytt och innovativt sätt
– En innovation finns först när lösningen når ut till marknaden eller skapar upplevd nytta i brukarledet
– En innovation är således en utnyttjad kompetensbaserad konkurrensfördel

Vanligast tänker vi ju en produkt men det markerade ovan passar klockrent in på följande:

Det måste i det närmsta ha varit helt omöjligt att undgå vem som blir den 45:e presidenten samt hur det gick till. En rundmunnad Trumpet vände upp och ned på alla gängse politiska manér och tog ett helt nytt innovativt grepp för att nå sitt mål. Ja, egentligen är det väl inget nytt att gapa och skrika, ljuga och stå i för att hamna överst på skithögen men i den amerikanska politiska kontexten var det första gången. Ian och Bert var ju hyfsat framgångsrika på samma sätt som dagens högerpopulistiska grupperingar som fiskar i grumliga vatten……eller?

Så vad beror det då på att vanligt folk eller ”de beklagansvärda” som Hillary sa, går i den populistiska innovationsfällan och röstar mot bättre vetande?

Platon skrev för 2500 år sedan ”Lagarna, bok 5” angående hindrande av pleonexi:

”I en stat som ska undvika den värsta av sjukdomar – en sjukdom som det är riktigare att kalla splittring än uppror – får det, anser vi, varken finnas den djupaste fattigdom eller finnas rikedom bland vissa medborgare, eftersom både fattigdom och rikedom kan alstra både splittring och uppror. Alltså gäller det nu för lagstiftaren att ange en gräns för båda tillstånden. Fattigdomsgränsen ska vara jordlottens värde, och det värdet ska ligga fast: ingen ämbetsman och ingen annan medborgare som vill utmärka sig i duglighet får nånsin låta det värdet bli mindre för någon människa. Lagstiftaren ska ha det värdet som mått, och han ska tillåta förvärv av det dubbla, tredubbla och upp till det fyrdubbla värdet. Om någon förvärvar mer än så genom att han hittar något, får en gåva av någon, gör en bra affär eller genom någon annan sådan lyckträff får tag i mer än det föreskrivna måttet – då kommer han att få gott rykte och leva ostraffad om han överlämnar överskottet till staten och dess skyddsgudar”

(sistnämnda måste väl vara Magdalena Andersson…hehe) Lite vänstervridet med dagens mått??!! men i ljuset som sprids ur ett dokument 400 år före Kristi födelse frapperas man av att inget är nytt under solen.

Här står att finna orsakerna till varför ”de beklagansvärda” gör som de gör. Idag handlar det inte bara om pengar utan en hel drös markörer som höjer vissa över andra. Politiker, fackpampar, industriledare, journalister och kultureliten, det s.k. etablissemanget som inte helt sällan byter roller med varandra, lider mer eller mindre av pleonexi. Och handen på hjärtat, får vi vanliga dödliga en chans att åka business class eller sitta i SAS loungen så känner vi oss nog allt lite malliga….

Bara en sån enkel sak som att skriva kontext istället för sammanhang eller pleonexi istället för habegär, är skrivarens sätt att visa sig på styva linan och bygga upp ett litet avstånd till ”de beklagansvärda”.

Så skapas ”splittringen” som Platon skrev och samhället börjar krackelera. Tillståndet i Sverige vad gäller skola, vård, omsorg, försvar, integration mm behöver knappast läsaren informeras mer om!

När etablissemanget koketterar inbördes, bygger ekonomiska och intellektuella murar där navelskåderiet triumferar så tro fan att folk ruttnar och börjar tjura!

När Löfvén, Sjöstedt, Batra eller Lööf m.fl. säger högerpopulistister eller fascister så bygger de ytterligare på muren mellan dem själva och ” de beklagansvärda” och några 1000 till går och röstar ”fel”. Detta fattade Trump och lyckades med konststycket att som multimiljardär framstå som en vanligt jobbert, enkom för att han ”sänkte” sig till ett språk som de flesta rör sig inom till vardags.

Att påstå att man inte såg detta komma är att politiskt klä av sig naken och visa sig fångad i pleonexitetens girigaste näve!

Jag är inte så lite bekymrad över de kommande fyra åren men hoppas vid min gud (segelbåten alltså…) att våra folkvalda vaknar upp, läser på lite dammiga skrifter samt förstår värdet av att Ingvar Kamprad och Ingvar Carlsson tog tunnelbana och åkte turistklass istället för regeringsplan och satt i VIP lounger. För att leda folket måste man leva bland folket inte ovanför. Politikerna vill nog oss väl men det blir så fel!

Har nämnt det förr: Vägen till helvetet är inte sällan asfalterad med de bästa av avsikter.

Vad jag vill ha sagt är att det finns en väg ut ur tunneln och den stavas numera, innovativt förhållningssätt till väljarkåren. Men ännu hellre, se till att sätt av rejält med kapital till Forskning och Innovation så vi tillsammans kan driva samhället framåt!

Kommentarer

 • Göran Rudbäck

  Håll tummarna för forsking och innovation inom sjöfartsområdet då Helene Hellmark Knutsson presenterar den forskningspolitiska propositionen på måndag 28 november 2016 12:30 till 13:15 md livesändas på regeringens webbplats

 • Sk(v)am på torra land

  Det enda som kommer att innoveras i detta land är en bidragsfinansierad genusneutral benämning på sjöman då skatteverket nu får in en massa skatt från utlandsarbetande sjömän genom straffbeskattning. Sättet de gjorde de på var att lura sjömännen i god tro att allt var ok och sedan helt schizofret ändra sig.

 • Lennart Granqvist

  Det var riktigt bra sagt; i synnerhet orden om ´ établissemanget´ och vad det innehåller.
  ”För att lede folket måste man leva bland folket”; inte i ”skyddade miljöer” eller den s.k.
  elitens reservat.

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.