Fjuniga jungmän vs. robotar

Vare sig vi vill det eller ej så rullar utvecklingen vidare. Det går inte att backa bandet och drömma sig tillbaka till tider som var. Inte i det svenska samhället och ej heller till sjöss.

I samband med min pensionering nu i dagarna satt jag och språkade med en annan sjöbroder som varit med sen 60-talet. Vi konstaterade att vi hann med nöd och näppe uppleva hur det var med flera dagar kanske en vecka i hamn, med att hyra bilar, gå på sjömanskyrkan eller andra trevliga lokus, lämpliga för fjuniga jungmän. Och före oss var det ännu bättre, när båtarna lågo veckor uti hamn. Det var tider det.

Vad väntar bakom dörren idag då? Ja vi har ju ventilerat de obemannade fartygen tidigare i denna blogg och vad man än må tycka så rullar den utvecklingen vidare. Har ånyo avverkat ännu en artikel i frågan och det står inte länge på, förrän de första plåtlådorna utan folk gungar fram därute på havsöknarna. Tror att vi hur vi än gör så måste vi lära oss att förhålla oss (det heter ju så nuförti´n…) till att skrönan om den obemannade flygande holländaren blir sann – Den ”Flygande Skrönan” blir alltså den ”Flytande Drönar´n”

Titta vad Rolls Royce pysslar med.

Eller…

”Göbber och kärringer, huk er i bänkera, för nu laddar datanissarna om!”

Kommentarer

 • Anonymous

  Det är lätt att glömma att det utanför Sverige finns det många bulkfartyg, tankfartyg mm som under lång tid framåt kommer att vara enkla och billiga att bemanna. Ingen bygger obemannade fartyg om det inte lönar sig.

 • Anonym

  Obemannade tankfartyg ligger nog långt långt fram i tiden. Oljebolagen ställer i dagsläget krav på sextant, bell book, gong gong etc. Är en tankbåt full Ecdis och seglar utan papperskort väcks genast misstanke från Vettinginspektören. Att transportera ved eller grus över en kanal kanske är en snar framtidsbild, men tank? Njae…

 • Rickard Andersson

  Ja, nog är det så. Vi lär oss aldrig. Vi MÅSTE bara göra egna misstag. Sverige skulle konkurrera genom kunskap och innovation, hette det. Trodde vi att vi var ensamma om den devisen? Nej, människan är nog den enda varelse på jorden som aktivt rationaliserar bort sig själv. Så, det där med ”medborgarlön”, är nog inte så dumt ändå, eftersom vi inte vill arbeta och göra rätt för oss. Att gå till ett hederligt kneg, som kanske inte är så glamoröst, duger inte längre. – Det får någon annan göra! Eller!?
  Jag, personligen, mår bra, både fysiskt och mentalt av att stiga upp på morgonen, gå till jobbet (ta en vakt), och sedan efter avslutad vakt, äta något och somna med känslan av att jag gjort någon liten nytta. Sedan, att jag får en lagom slant för jobbet så jag kan betala räkningarna, ja, då får man vara nöjd.

 • Göran Andersson

  US navy sjösatte i januari ett obemannat ubåtsjakts fartyg som nu är under utprovning

 • Kapten Lägervall

  Lägervall undrar hur behörighet och bemanning av datanissar skall omhändertas i förordning och författning, men man kommer väl på något… Med all säkerhet för dyra myndighetsavgifter.

  Senare flyttar man till bekvämlighetscentral 😭

 • Egon Svensson

  Allt som kommer att behövas ar en navigator och en maskinist som övervakar och 2 krypskyttar mot pirater.

 • Anonymous

  Nej Egon.
  Är fartygen obemannade så blir det omöjligt för pirater att ta gisslan. Så även om piraterna kapar båten så kan militär direkt ta tillbaka den, för utan mänskliga sköldar så finns det inget som hindrar militären från att förpassa piraterna till sitt paradis.

 • Skipperdaddy

  Eftersom det inte går att kommentera ovan skrivna blogg, så får man försöka härifrån:
  Jag anser att innovationer, inte enbart, är i samhällets tjänst. Jag kan tillstå att utvecklingen inte går att stoppa, men att den kommer att tjäna ”the greater good”, tror jag inte. Däremot, tror jag det kommer tjäna de företag som vill ha så få anställda som möjligt, med så stor avkastning som möjligt. Detta är svårt att motsäga, eftersom hela meningen med dessa innovationer, är ju att minimera den mänskliga inblandningen så långt det går. Bäst vore väl om ett enda globalt kontrollcenter kunde operera all sjöfart, luftfart (jo, tekniken för det finns redan) jvg samt vägtransport. Man kan förlägga centret på en ö där skatteregler aldrig blir något problem (kanske inte Panama). Sedan får vi som en gång trodde att vi kunde bidra till det gemensamma, få ett av staten betalt boende, med den näring vi behöver o s v. DÅ har vi nått samhällets nirvana!

 • Skipperdaddy

  ”Obemannad flotta som patrullerar i Pacific”, redan inom 5 år!!!
  Jag ser mig inte som naiv, men att man ligger så långt fram…hmm… Ja, vad ska man säga.
  ”any decision to use offensive lethal force would be made by humans.” och
  “There’s no reason to be afraid of a ship like this.”

  Jag känner mig så lugnad! Jag trodde verkligen att Terminatorfilmerna var bara sci-fi.

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.