Ålder och singularitet

Läste nyssens följande i avisan, 28, 32, 37, 38, 41,41, 43, 45, 48, 50, 53, 54. Ja, vad är detta nu för sifferserie? Jo, åldern på partipresidierna i de fyra allianspartierna hösten 2015. Förnyelse i svensk politik är tydligen detsamma som yngre och yngre ledamöter och språkrör, ity den vänstra halvan är inte mycket bättre den.

Sverige är ett av få länder i världen som inte tillmäter högre ålder något större värde. USA är inte alltid ett föregångsland, men vad gäller ålder och skarp syn på åldersdiskriminering är de vassare än oss. Rimligen bör ett långt livs samlande av gjorda misstag och bittra erfarenheter skänka innehavare av tummade och naggade födelsebevis ett visst mått av klokskap? Fast jag vänder mig kraftigt emot den gängse bilden av att alla gamla kineser med magra kinder och pipskägg är oerhört kloka och oändligt visa.

För var dag som går lär man sig alltid något nytt samt gamla sanningar måste revideras. Tyvärr har ju viss kunskap spelat ut sin roll, som att ta solhöjder, slå i Blomgrens tabell eller använda räknestickan, men något gott har väl ändå kommit ut av det och fastnat mellan öronen att användas i andra sammanhang? Men framför allt handlar det om individers enskilda förmåga, inte ålder, kön eller etnicitet. Kvotering med avseende på vad det vara månde är enligt mitt förmenande förkastligt. Visst ger en blandning av kön, sexuell läggning, etnicitet och ålder en dynamisk grupp men det har inget egenvärde i sig. Det är innehållet som är det viktiga inte former eller utanpåverk.

Ibland kan innovationstänkaren ha passerat siffran 54 här ovan innan det är dags för debut. Men med svenska politiker och vissa chefers inställning till förnyelse har då bäst före datum passerat. Så likt härsken mjölk spills tanken ut i vasken. Sverige förlorar massor av goda tankar på denna inneboende övertro på den unga näbbens sång framför ugglans hoande.

Men det var inte bättre förr. Som sjöman fick man dessa lärdomar den hårda vägen. Att försöka föreslå ny bryggdesign som jungman i en Johnsare eller Broströmare var i princip likställt med att smaka den niosvansade. Eller om man skulle varit galen nog att påpeka för Båsen att arbetsfördelningen på däck kunde vara lite mer kompetensrelaterad. Då var det uppgörelse på femma luckan som vankades. Inte helt sällan uppkommer listiga idéer i unga år. Men ofta bemöts radikala och innovativa tankar från fjuniga tonåringar som oseriösa och icke genomtänkta. Vilket de ofta faktiskt också är. Icke genomtänkta alltså. Tänkta tankar behöver mogna och prövas samt omprövas igen. Utmanas och förfinas för att så småningom få chansen att visa upp sig i strålkastarskenet.

Därför gott folk, och om nu någon yngre eller äldre ser dessa rader, ge inte upp, fortsätt klura, hitta nån klok en som bollplank men framför allt mejla Sjöfartsverkets Forsknings- och Innovationsenhet. Vi finns där för dina tankar.

Som kanske Bodil Jönsson skulle sagt: – Tänka tankar tar tid!

Men det hastar, ty enligt vissa nördar är tiden mogen år 2045 då datorerna uppnår sin singularitet. Kommer människan då spelat ut sin roll som tänkare… eller?

All världens samlade information från tidens början fram till år 2003, var fördubblad 2013 och fördubblas igen i år.

De e mycke nu sa Humle, mycke e de sa Bull.

(”Red”:s anmärkning för yngre läsare: Humle & Dumle respektive Bill & Bull var fiktiva varianter av Filip & Fredrik)

 

Kommentarer

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.