Till minnet av Park Victory

I dag fast för sjuttio år sedan kunde fyrtioåtta amerikanska sjöman ha dött efter att deras fartyg S/S Park Victory grundstött vid finländska lotsön Utö. Tack vare mod bortom det fattbara och vilja av stål hos öborna lyckades man rädda trettioåtta av de nödställda. Detta uppmärksammas än i denna dag då man i det lilla kapellet på ön varje julafton tänder en specialdesignad ljusstake med tio ljus och minns dem som omkom i katastrofen.

 

Utö är min barndoms somrar. Pappa var lots på den då rätt aktiva stationen och jag tillbringade mycken tid på ön. Där lärde jag mig fånga grodor, dyka med snorkel och umgås med den finländska marinen som höll till på ön. Farvattnen kring Utö är inte att leka med och mängden vrak i området talrika. Fast ett var viktigare än alla andra lärde jag mig snabbt och namnet Park Victory blev för mig samma sak som katastrof och hjältemod samtidigt. Inte för att jag riktigt begrep omfattningen av det inträffade men när de som var med, till exempel dåvarande åldermannen Eskil Öhman, berättade blev det hela mycket verkligt. Dessutom finns ljusstaken med de tio döda amerikanernas namn ingraverade på riktigt.

 

Det hela inträffade på julafton och juldagen år 1947 då världen var på tillbaka till det nya normala efter andra världskrigets slut. Park Victory var ett 139 meter långt ångfartyg som hade 15.000 ton kol i lasten på väg mot Helsingfors från Newport, Virginia i USA. Fartyget anlände Utö på julaftonen men valde att lägga sig för ankar i väntan på lots dagen efter. Från ingenstans blåste det upp till storm, över 28 m/s i byarna och fartygets ankarkätting brast och det ena ledde till det andra och maskinrumsexplosion vilket slet sönder fartyget som sjönk i stormen. 

 

Finländska nyhetsbyrån Yle har gjort ett lovvärt reportage (på svenska) om stormnatten som aldrig kommer att glömmas. Läs hela inlägget här.

 

På den här länken kan man även se undervattensfilm från dykningar till vraket.