Redo för katastrofen

När haveriet är ett faktum och katastrofen, i större eller mindre omfattning, står för dörren gäller det att veta vad man ska göra och absolut inte själv förlora kontrollen. I Mariehamn har Högskolan på Åland i samarbete med psykiatrikern Nils-Gustaf Eriksson sedan år 1997 arrangerat prisade kurser i Crowd and Crisis Management (CCM). Jag har själv haft förmånen att vara med på ett hörn i dessa utbildningar och berätta om mekanismerna som styr medier och hur sjöfarten bör/kan/ska svara på dagens och marknadens krav på information. Varje klass har varit spännande och pratsam och diskussionsivern har varit stor.

Den som skapade dessa kurser som blivit en viktig åländsk export och som ytterligare förstärkt Ålands roll som ett centrum för sjöfarten i Östersjön är psykiatrikern Nils-Gustaf Eriksson. När Estonia sjönk höstnatten år 1994 stod han själv i Värtaterminalen och mötte chockade överlevande. Sedan dess har han arbetat med att hjälpa dem och samtidigt begripa mer om den katastrofpsykologi han ägnat stora delar av sitt yrkesliv åt. Efter katastrofen som förändrade hela världens passagerartrafik har Eriksson med jämna mellanrum följt upp de överlevandes öden. I höst är det dags igen då tjugoårsminnet infaller.

Estonias förlisning satte fart på myndigheter runtom. Det kom snabbt krav på insikter i krishantering hos ombordpersonalen. Detta fick Nils-Gustaf Eriksson att inte bara nicka instämmande utan också göra skillnad. Sedan starten år 1997 har en bra bit över ettusen personer passerat den knappt tre dagar långa utbildningen och än så länge har alla de som jag träffat varit synnerligen nöjda med sina nya insikter i det mänskliga beteendet.

Det är inte bara i Mariehamn som dessa kurser arrangeras. Liknande utbildningar finns på de flesta sjöutbildningar värda namnet men åtminstone i Åbo, Raumo, Kalmar och Göteborg. De som i praktiken håller i planeringen av kurserna är överläraren i nautiska ämnen, Bengt Malmberg, samt tf kursplaneraren på sjöfartsfortbildningen Daniel Friman.

Så här lyder några av de omdömen som kursernas deltagare gett genom åren:

”Bra kurs! Mest av allt har man lärt sig mer om sig själv.”

”Det är sanningen! Jag har förmodligen lärt mig hur mycket som helst. Det blir så när man får ta del av pedagogiska lärares undervisning genom ’experienced learning’.”

”Mycket har behandlats med undervisningen har varit av sådan kvalitet att det hela tiden känts nytt och intressant.”

”Överträffande mina förväntningar på kursen. Är väldigt nöjd och har lärt mej en hel del nya tankegångar.”

IMG_2190

Den här gruppen föreläste jag för i går i CCM-utbildningen, onsdagen den 7 maj. De började på tisdagen och avslutar på torsdag. I planeringen ägnar kursarrangörerna kraft åt att skapa blandade grupper. Från Finland, Sverige, Åland och anställda och elever och redare i en brokig blandning. Det är bra för det sätter fart på diskussionerna. Från vänster Niclas Strand, Simon Bengtz, Kristian Nyholm, Georg Stade, Joakim Hägglund, Rasmus Mansén, Tom Mattsson, Petra Mattsson, Erik Holmström, Jonathan Isaksson, Mika Nykänen, Kai Gripenberg, Anders Forsberg, Magnus Friberg, Oskar Hellstrand och Anton Bengsén. 

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]