Hälsningar från Mariehamn

På Åland pågår de sista förberedelserna inför Sjöfartens dag den 1 juni. Då väntas hotellrummen ta slut och idéerna ta vid när shippingeliten från hela Norden (och bortom) kommer till Mariehamn för en dags möten. Sjöfartens dag har vuxit och vuxit och utgör i dag en av Nordens allra viktigaste happenings. Hoppas vi ses där!

Sommaren är snart över oss och med det alla kryssningsfartyg som hälsar på. Först in i år var AIDAcara som anlände den elfte maj och sedan kommer tillbaka ytterligare fyra gånger innan hösten är här. Här kan man se hela listan över planerade fartygsbesök.

Ungefär samtidigt beslöt stadsfullmäktige i Mariehamn att för drygt sju miljoner euro bygga en ny säker hamn för fyrmastade barken Pommern. Förhandlingar har inletts med Eriksson Byggab som har stor erfarenhet av hamnbyggen både lokalt och utomlands. Går allt som det ska ska Pommern se ut ungefär som på bilden nertill år 2018.

I fredags kom en dom i en tvist mellan Ålands Sjöräddningssällskap och Alfons Håkans Ab. Det är upplösningen av en bärgningsstrid som pågått sedan år 2013 och nu gick i sjöräddningens favör. Alfons Håkans döms att betala 148.000 euro till sällskapet som var först på plats till haveristen. Mer om domen kan man läsa på den här länken.

IMG_1515

Så här ska Pommern se ut när hamnbygget och torrdockan är klar.

IMG_7793

AIDAcara var först på plats av årets kryssningsgäster.

IMG_9500

Pommern där hon ligger just nu och får hela däcket förnyat.

Kommentarer

  • Viking Savander Ekenäs

    Skriv en kI ommentar…I mitten på 60-talet,när jag väntade i M.Hamn på sjöjobb,slapp jag och en Erik Eriksson? att måla Pommerns utsidor från flotte med PENSEL att färgen säkert skulle gå in ialla gröpper i den gropiga plåten. Vi hade en flotte som vi målade ifrån, sedan frågades det om vi var villiga att fortsätta i mästerna ,med högre tim peng, men då fick jag sjöjobb,synd nog tillika,för de var ett självständigt arbete

  • Anonymous

    Nu har Ålandsbloggen under flera veckor skrivit att Pommern är en fullriggare.

    Är det inte dags för en rättelse?

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.