Det handlar om vår framtid

Trots allt elände som coronakrisen för med sig är det livsviktigt att aldrig, ens för en sekund, förlora fokus på framtiden och de möjligheter som snart återuppstår. Det är för ögonblicket kanske lättare sagt än gjort men för den skull inte mindre nödvändigt. Det är också ett faktum att världen behöver sjöfarten i alla dess former i bygget av vår vardag och tillvaro. Tuggbenet som din hund leker med har med mycket stor sannolikhet anlänt till ditt vardagsrum ombord på ett containerfartyg från Singapore, kanske granne med lådan som ditt barns nappflaska låg i. Bilen du kör har i något skede rullat ombord på ett fartyg som antagligen ägs av nordiska redare. Bananerna du äter kom till en hamn nära dig ombord på ett fartyg. Och så vidare och då har jag bara nämnt varor vi konsumerar. Det finns mycket mer. Tack vare färjtrafiken är det möjligt att resa i stort sett vart du vill till väldigt låga priser. Tack vare dessa resor får du se och uppleva mer än din hemort och det gör dig klokare samtidigt som du förhoppningsvis har skoj! Att resa är att växa och det är färden som är målet.

Världshandeln fungerar tack vare fartyg och den perfekta mix som uppstått över tid. Med hjälp av fartyg kan vi odla mat på en kontinent och transportera resultatet till en annan där efterfrågan finns. Sjöfarten gör att världen blir mindre och att gränser försvinner. Haven blir en gemensam nämnare istället för något som skiljer oss åt, alla vi som har förmånen att leva på denna jord.

Den kris som hela världen nu genomgår liknar ingenting annat. De allra flesta av oss som lever i dag har aldrig varit med om något som ens påminner varför krisberedskapen kanske inte är den allra bästa. Varför skulle den vara det; det har ju funkat bra ändå? Coronaviruset är en elak fiende som inte syns och absolut inte hörs men ändå tar liv och stänger länder. Kanske kan detta jämställas med inledningen av ett krig – som privatperson vet du att något hänt men du hör inga skott och du ser inga offer. Ändå är läget spänt och samhället tyst.

Coronakrisen och covid-19 pandemin bär många likheter med tidigare farsoter som flugit över planeten. Den senaste riktigt stora var spanska sjukan för nästan exakt hundra år sedan. Då dog miljoner, de flesta av dem utan att någon kände till det. I dag har vi tack vare informationssamhället kunnat följa viruset från starten i Wuhan till den okontrollerade spridningen över resten av världen. Därför är vi redo på ett annat sätt än folk var under spanskan, därför har vi kunnat utlysa nödläge lite för tidigt snarare än lite för sent och det ska vi alla vara glada för.

Vi lever i en verklighet där länder stängts och marknader tystnar. Sjöfarten har tvingats betala ett oerhört högt pris för detta och tusentals sjömän är i detta nu fångar på sina egna fartyg, snärjda av karantänsbestämmelser och med total okunskap kring när ni kan återvända hem. Till alla er vill jag på allas vägnar säga tack för att ni håller ut. Ni är några av alla osjungna hjältar som ser till att samhällets basfunktioner fungerar. Tack också till de rederier som driver fartyg mellan Finland och Sverige och Åland för att ni är den livlina som varje organism behöver. Tack till alla chaufförer som strävsamt kör på i ett land och av i ett annat och väljer att jobba för att vi andra ska leva ett så ”vanligt” liv som möjligt.

Kriser som denna är tunga, farliga, hemska och mycket mer och ingen kris liknar en annan; med ett undantag. Den går över. Vi kommer att gemensamt besegra coronaviruset och vi ska snart krama en medmänniska och resa till en plats vi tidigare inte sett. Då, när tiden efter corona infaller, gäller det att vara redo på nytt. Då ska vi alla ta igen den tid vi förlorade och då ska vi förhoppningsvis bli bättre på att leva i nuet hellre än i framtiden och historien. Månaderna som vi förlorar får vi aldrig igen men framtiden kan absolut ingen ta ifrån oss, den är bara vår att bestämma över.

Ingen näringsgren skapar lika mycket guldkant för befolkningen på jorden som sjöfarten. Det vill jag att ingen som jobbar i branschen ska glömma. Alla jobb har sina för- och nackdelar men shippingen gör oss alla gladare och det är precis vad vi människor sist och slutligen behöver.

Stay calm and keep shipping och en riktigt glad påsk. #inthistogether #thewindswillchange #weshallcruiseagain

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]