Fotograf: European Maritime Day

Kategori: Miljö | Politik

Blå tillväxt är vägen framåt säger EU

Eu-kommissionen har släppt en studie om blå tillväxt som skall ligga till grund för en utvecklingsplan för de havsrelaterade industrierna fram till 2020.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]strierna fram till 2020.

Kommissionen ser en stor potential för dessa verksamheter. Närsjöfarten beräknas växa med tre till fyra procent per år och sysselsätta 700 000 människor 2020. Hälften av alla stora oljebolag finns inom EU. Kommissionen tror att exportmöjligheterna är stora inte bara för oljebolagen utan också för utrustningstillverkare, rederier och hamnar inom offshore oil och gas.

Kustturism sysselsätter två miljoner människor. Här finns dock en del utmaningar innan den sektorn växer enligt rapporten. För havsbruk ser man bland annat en stor tillväxtpotential för algodling.

Vindkraften kommer att växa betydligt. År 2010 jobbade cirka 35 000 personer i denna sektor. Där räknar rapporten med att upp mot 170 000 människor arbetar år 2020. Kryssningssjöfarten bedöms fortsätta växa från 200 000 anställda år 2000 till 400 000 år 2020.

Några andra sektorer som skall utvecklas är gruvbrytning, vågkraft och marin bioteknik. I den konsultskrivna studien från Ecorys, Deltares och Oceanic Development försöker man visa på vilka havsorienterade verksamheter som betyder mest och som ger störst bidrag till värdeökningen inom unionen.

Bortsett från olja och gas är kustturismen den absolut största med ett mervärde på 121 miljarder euro. Den följs av djupsjöfarten på 98 miljarder euro och närsjöfarten på 57 miljarder euro. Passagerarsjöfarten ger ytterligare 20 miljarder euro i bidrag till samhällskassan.

Rapporten pekar också ut de snabbast växande sektorerna inom den havsbaserade industrin. Sjöbaserad vindkraft är absolut störst och snabbast växande. Där har till exempel sysselsättningen ökat med nästa 22 procent.

Denna följs av kryssningssjöfarten där värdeökningen uppgår till 12,3 procent. Trea på listan är den industri som sysslar med avsaltning av vatten.

På fjärde plats kommer sjöfarten, lång- och närsjöfart, som under den period konsulterna studerat tillsammans växt med nästan sex procent.

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]