Fotograf: Bremenports

Kategori: Miljö | Tank

Bit Okland miljövänligaste fartyget

Av alla fartyg som anlöpte Bremens hamnar under 2016 var Tarbits Bit Okland det miljövänligaste. Det får fartyget pris för.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]får fartyget pris för.

Under en ceremoni i tyska Bremens parlamentsbyggnad tog Tarbit Shipping AB emot miljöpriset Greenports Awards i två klasser – både för miljövänligaste fartyg och rederiet med den miljövänligaste flottan att anlöpa Bremens hamnar.

– Tack vare sina många innovationer är Tarbit Shipping en pionjär när det gäller miljövänlig sjöfart. Det är därför med särskilt stort nöje jag ger priset till detta rederi, sa Bremenports vd Robert Howe på prisceremonin.

Stimulerar rederierna

Det är fjärde gången priserna i de två klasserna delas ut. Avsikten är förstås att stimulera rederier att anstränga sig extra för att bedriva miljövänligare sjöfart.

Tarbit Shippings flotta består av fjorton fartyg som fraktar bitumen, oljeprodukter och kemikalier över hela världen. Rederiet kör sina fartyg på lågsvavligt bränsle även utanför Seca-områdena, planerar rutter noga enligt strömmar och vindar, kör i energisnål fart och spar energi ombord till exempel genom att använda LED-lampor överallt.

Minskade utsläpp

Den 177 meter långa, svenskflaggade kem- och produkttankern Bit Okland byggdes 2006, har en dödvikt på 24853 dwt och trafikerar Nordsjön och Östersjön. Tankern har kontinuerligt minskat sina CO2-utsläpp under de senaste åren, bland annat genom att gå på bränsle med lägre svavelhalt än reglerna kräver. Tekniken för att minimera fartygets kväveutsläpp är ovanlig; genom insprutning av vattenånga i förbränningskammaren sänks förbränningstemperaturen, vilket gör att det bildas mindre kväve.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]