Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Passagerarsjöfart

Birka ur trafik i dag

På grund av den rådande situationen och oron kring coronaviruset (covid-19) tar även Birka Cruises en paus i sin kryssningstrafik från Stockholm.

Det åländska kryssningsrederiet Birka Cruises meddelade på lördag kväll att samtliga avgångar med kryssningsfartyget Birka ställs in från i dag, söndag, till och med 7 april 2020. Avgångar från och med den 8 april och framåt berörs i nuläget inte och rederiet ínformerar att planen är att återuppta trafiken onsdagen den 8 april. Birka sysselsätts huvudsakligen i kortkryssningstrafik mellan Stockholm och Mariehamn.

Fokuserar på att ”rida ut stormen”

– Vår högsta prioritet på Birka Cruises är våra gästers och medarbetares hälsa, välmående och säkerhet. Under rådande situation ser vi inte att det är möjligt att upprätthålla vår ordinarie kryssningsverksamhet de närmaste veckorna säger Tomas Karlsson, vd för Birka Cruises, i ett pressmeddelande.

Han säger också att rederiet förstår att detta beslut påverkar medarbetare, gäster och samarbetspartners negativt.

– Vi beklagar verkligen detta. Just nu ligger dock hela vårt fokus på att rida ut stormen som den senaste tidens oro för coronaviruset har skapat. Rederinäringen och den övriga turism- och resebranschen är i oroliga tider extra utsatt och därför behöver vi i nuläget vara proaktiva och ta till den här typen av insatser.

Tryggare på hemmaplan

– Vi vet att många känner sig tryggare på hemmaplan i oroliga tider och ser därför att resandet inom Sverige kan ha en chans återhämta sig snabbare än övrigt resande när vi väl kommer in i en mer normal situation igen. Just nu ligger vårt fokus dock helt på att ta hand om de gäster och medarbetare som berörs, påpekar Tomas Karlsson.

Birka Cruises uppger att kryssningarna omfattas av paketreselagen, vilket innebär att de som bokat resor vid extraordinära händelser som denna har rätt till återbetalning.

– Samtliga berörda gäster kommer att kontaktas personligen under den närmaste veckan och behöver inte själva göra något i nuläget.