Det är slutkryssat för Birka Stockholm.

Fotograf: Christopher Kullenberg Rothvall

Kategori: Passagerarsjöfart

Birka Cruises lägger ner

Under fredagen kom beskedet att Birka Cruises lägger ner sin kryssningsverksamhet, det som en konsekvens av coronpandemin. Totalt berörs 509 medarbetare.
Under våren och inledningen av sommaren har Birka Cruises haft en plan att återuppta kryssningsverksamheten mellan Stockholm och Mariehamn med fartyget Birka Stockholm. Men under fredagen kom beskedet att rederiet istället väljer att lägga ner helt.

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only]edningen av sommaren har Birka Cruises haft en plan att återuppta kryssningsverksamheten mellan Stockholm och Mariehamn med fartyget Birka Stockholm. Men under fredagen kom beskedet att rederiet istället väljer att lägga ner helt.

– Det är osäkerheten kring Covid-19-pandemin som slagit spiken i kistan. Vi kan inte sticka under stol med att vi haft en ansträngd ekonomi och svaga resultat under ett flertal år och just med denna situationen som är nu ser vi inte hur det skulle gå att sätta igång ett kryssningsfartyg igen, säger rederiets VD Tomas Karlsson till Sjöfartstidningen.

Marginalerna har varit små för bolaget och eftersom det handlar om en renodlad kryssningsverksamhet ansåg de att möjligheten till en återstart inom överskådlig tid inte finns.

– Vi kan bara alla sitta och gissa om när det skulle vara läge igen. Som det ser ut just nu kommer den här situationen att fortsätta och vi kan inte driva trafiken utan lönsamhet. Med pandemin blev det omöjligt så som vi ser det, säger han. 

Totalt berörs 509 medarbetare, 43 vid Birka Cruises huvudkontor i Stockholm och 466 ombordanställda inom Rederi Eckerö Sverige AB. Personalen är sedan tidigare varslad om uppsägning på grund av arbetsbrist och har under fredagen informerats om den planerade avvecklingen.

– Det är mycket tråkigt att konstatera att ett välrenommerat bolag som Birka Cruises fallit offer för Covid-19 pandemin, men det mest ledsamma i dag är ändå att behöva meddela vår engagerade och duktiga personal som genom åren gjort allt de kan för att utveckla produkten och ta hand om våra gäster på bästa sätt, säger Tomas Karlsson som varit vd för bolaget sedan den 1 februari i år.

Att beslutet kom just under denna veckan beror enligt Tomas Karlsson bland annat på hur marknaden i Östersjöregionen utvecklat sig.

– Fartyget har legat vid kaj sedan i mitten av mars utan trafik och när nu samtliga andra rederier börjat leverera olika typer av trafik hamnade vi i en sits där vi var tvungna att ta ett beslut, säger han.

En stor av del av de anställda på rederiet har varit anslutna till Seko Sjöfolk. Ordförande Kenny Reinhold menar att de gjort allt vad de kunnat för att försöka hjälpa de runt 350 av deras medlemmar som nu berörs.

– Ärligt talat så har vi gjort allt som stått i vår makt sedan mitten på mars. Vi har haft intensiva förhandlingar och sittningar för att se vad vi kunnat göra inom kollektivavtalet, till exempel flytta på semestrar och teckna permitteringsavtal. Allt utan att sänka löner, säger han.

MBL-förhandlingarna kommer att inleds nästa vecka. Inom Eckerökoncernen finns även Eckerö Linjen med trafik mellan Grisslehamn och Eckerö och eventuellt kan det finnas möjligheter för personal från Birka att få jobb där.

– Det är ett mycket mindre fartyg som inte alls har samma kryssningsupplevelse så det kan kanske handla om högst 40 eller 50 personer, säger Kenny Reinhold.

Rederiet Birka Cruises har funnits sedan 1971. Vad som händer med fartyget Birka Stockholm är oklart.

– Vi är timechartrade från moderbolaget (Eckerökoncernen) så fartyget går tillbaka till dem och exakt hur framtiden ser ut där kan jag inte svara på i dag, säger Tomas Karlsson.

Rederiet kommer att kontakta alla inbokade gäster som får full återbetalning av sina resor.

[/flowy_subscriber_only]
Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]