Passagerarfartyget Birger Jarl lämnade Stockholm under tisdagen den 28 april utan giltiga tillstånd. Här ses hon utanför Klippudden.

Fotograf: Nils Cronholm

Kategori: Passagerarsjöfart | Regelverk

Birger Jarl smet – misstänks för brott

Passagerarfartyget Birger Jarl trotsade myndigheternas bestämmelser och lämnade Stockholm under tisdagen utan giltiga tillstånd.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]utan giltiga tillstånd.

Det var vid 16-tiden på tisdagseftermiddagen som det 93 meter långa passagerarfartyget Birger Jarl lämnade Stadsgårdskajen. Det trots att både Kustbevakningen och Transportstyrelsen varit ombord under dagen och meddelat fartygets besättning att de inte fick lämna kajen.

– Hon är omgjord till fritidsbåt, men är över 24 meter och ska därför ha ett fartygscertifikat och är inte undantagen exempelvis bunkerförsäkring. Fartyget hade inget av de dokumenten när vi var ombord med två inspektörer. Kustbevakningen var också med ombord och förklarade att det ligger ett nyttjandeförbud på fartyget, men så fort alla gick av sparkade de igång fartyget mitt framför ögonen på dem, säger Pekka Piirainen till Sjöfartstidningen, tjänsteman vid sjöberedskapen på Transportstyrelsen

Bröt mot lotsplikten

Dessutom lämnade fartyget Stockholm utan att ha någon lots ombord – trots att det är ett lotspliktigt fartyg.

– Det krävs lots för fartyg som är över 70 meter på farlederna in till Stockholms hamn och där finns det inga undantag, säger Pekka Piirainen.

Kustbevakningen möter upp

Under onsdagsmorgonen befann sig fartyget söder om Sundsvall och enligt Pekka Piirainen är destinationen en privatägd kaj utanför Timrå. När fartyget lagt till under onsdagen kommer Kustbevakningen att möta upp eftersom det finns brottsmisstankar.

– Både våra inspektörer och Kustbevakningen kommer att vara på plats och då får Kustbevakningen ta hand om de polisiära grejerna. Det kommer att göras en brottsanmälan på det här, säger Pekka Piirainen.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]