Fotograf: Göteborgs Hamn

Kategori: Container | Hamn/Logistik | Passagerarsjöfart

Bilhanteringen ökar i Göteborgs hamn

Under tredje kvartalet ökade exporten och importen av nya bilar med 15 procent i Göteborgs hamn.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]ocent i Göteborgs hamn.

Mellan juli till september passerade 56.000 bilar kajerna i Göteborg. Det är en ökning med 15 procent jämfört med motsvarande period 2015.

 – Volvo säljer fler bilar är någonsin tidigare och utskeppning till nästan alla marknader går härifrån. Det senaste året har även importen av nya bilar ökat, vilket är mycket glädjande, säger Magnus Kårestedt, vd på Göteborgs Hamn, i ett pressmeddelande.

Roro ökar med fem procent

Även containrar, roro-enheter och energiprodukter gick uppåt. 207.000 containrar passerade hamnen under det tredje kvartalet. Det är en ökning med två procent jämfört med motsvarande period förra året. Sett till perioden januari till september är det dock en minskning med en procent jämfört med 2015.

Roro-trafiken ökade också. Från juli till september har 132.000 roro-enheter lastats och lossats i hamnens godsterminaler. Det motsvarar en ökning med fem procent jämfört med samma period förra året.

 – Volymerna till och från Belgien har utvecklats positivt, mycket tack vare ökad export och import av komponenter till bilindustrin. Samtidigt har roro-trafiken till och från Danmark och England minskat något medan Tysklandstrafiken är oförändrad, jämfört med föregående år, säger Magnus Kårestedt.

Olja och energiprodukter

2016 års kryssningssäsong har varit svagare än tidigare år, sett till både anlöp och passagerare. Totalt besöker 36 kryssningsfartyg med 60.000 passagerare Göteborg i år. Trenden vänder dock redan nästa år då 43 kryssningsfartyg är inbokade.

Mängden olja och energiprodukter ökade med tolv procent jämfört med tredje kvartalet 2015, och med 14 procent under perioden januari till september. Största delen av volymuppgången beror på ökad lagring och regional distribution.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]