Fotograf: Meyer Werft

Kategori: Fartygsutrustning | Miljö

Langh Tech tar hem betydande order

Finska Langh Tech tar sig in i nytt segment, levererar skrubbersystem till två kryssningsfartyg.

Langh Tech har avtalat om leverans av kompletta hybridskrubbersystem till två nybyggen av Breakaway Plus-typ som byggs för Norwegian Cruise Line på Meyer Werft i Papenburg. Ordern omfattar skrubberenheter för samtliga fem maskiner på vartdera fartyget samt reningsverk för skrubbervattnet.

– Skrubbertornen tillverkar Meyer enligt våra ritningar medan vi på vår verkstad i Pikis tillverkar komponenterna för rening av skrubbervatten, säger Laura Langh-Lagerlöf, kommersiell direktör för Langh Tech Oy Ab till Sjöfartstidningen.

Ny marknad

Laura Langh-Lagerlöf är nöjd med denna landvinning.

– Vi kommer allt starkare in på kryssningssidan med dessa referenser.

Langh Tech har även nyligen levererat reningsutrustning för skrubbervatten till sju kryssningsfartyg inom Royal Caribbean Cruises. I dessa retrofits har själva skrubberanläggningen levererats av den amerikanska tillverkaren CR Ocean Engineering.

Laura Langh-Lagerlöf ser att denna typ av samarbeten med stora skrubbertillverkare kan komma att öka i framtiden.

– På senare tid har vi gått in för att även sälja enbart vattenreningen, för det verkar som om andra skrubbertillverkare har stort intresse av vår process. Den är vi redo att sälja till vilken tillverkare som helst, säger Laura Langh-Lagerlöf.

Patentfamiljer

Utrustningen skyddas av en rad patent eller patentfamiljer eftersom just vattenreningen har visat sig innebära utmaningar.

– Både vår skrubber och vattenrening skyddas av patentfamiljer, flera patent som stöder varandra, säger Laura Langh-Lagerlöf.

Utvecklade inom gruppen

De skrubberanläggningar som Langh Tech tillverkar och säljer har utvecklats inom Langh-gruppen. Under ett och ett halvt år marknadsfördes och tillverkades anläggningarna i samarbete med Deltamarin inom det hälftenägda samföretaget DeltaLangh, men i slutet av 2015 köpte Langh-gruppen ut Deltamarin. Samtidigt ändrades namnet på verksamheten till Langh Tech.

– Det känns som om detta blev en smidigare lösning. Eftersom vi ursprungligen utvecklade systemet beslöt vi att åter ta hand om skrubberkomponent-leveranserna medan Deltamarin koncentrerar sig på design. Men vi kan fortfarande offerera gemensamma skubberprojekt så att Deltamarin svarar för integreringsdesignen och vi för komponentleveranserna, säger Laura Langh-Lagerlöf.