Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Skeppsbyggnad

Betydande order till Dockstavarvet

Försvarets Materielverk beställer 18 nya stridsbåtar från Dockstavarvet. Ordern ger varvet grundbeläggning till slutet av 2019.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]ing till slutet av 2019.

Dockstavarvet håller för närvarande på att slutföra en livstidsförlängning av 30 stridsbåtar som varvet levererat kring millenieskiftet. Nu har varvet fått en ny order på 18 nybyggen av samma typ.

Modifierad typ

Stridsbåtarna kommer att levereras till Amfibiekåren från mitten av 2018 till början av 2020. Dockstavarvet uppger att de nya båtarna i huvudsak baseras på den befintliga konstruktionen men tillförs ny teknik i form av miljövänligare motorer, modern elektronik och en fjärrmanövrerad vapenstation för en 12,7 mm kulspruta.

Stridsbåtarna byggs helt i aluminium och de är 15 meter långa och 3,8 meter breda. För framdrivning installeras två Scaniadieslar och vattenjetaggregat. Båtarna bemannas av tre personer. De kan transportera 18 soldater och genomföra så kallad våldsam landstigning. 

”Bra grundbeläggning”

– Med detta tillskott i orderboken har vi en bra grundbeläggning fram till slutet av 2019. Ordern är också viktig som referens för utländska kunder, säger varvets vd Anders Hellman i ett pressmeddelande.

Dockstavarvet har hittills byggt närmare 250 stridsbåtar. Mellan åren 1989 och 2003 var varvet huvudleverantör för 147 stridsbåtar till den svenska marinen. Därtill har närmare 100 båtar sålts på export till bland annat Mexico, Malaysia och Grekland.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]