Berndtssons Rederi har sålt sitt nybygge Vingaren.

Kategori: Torrlast

Berndtssons Rederi har sålt sitt nybygge

Det blev inget besök i Skärhamn för Tjörnbaserade Berndtssons Rederi nybygge Vingaren som levererades så sent som i mars i år. Fartyget har sålts till ett italienskt rederi.

Det var den 13 mars som Berndtssons Rederis nybygge Vingaren lämnade det kinesiska varvet Dayang Offshore Equipment Ltd för att påbörja den långa resan hem till Sverige. Men fartyget kom aldrig längre än till Medelhavet. I fredags klockan 14.00 blev Vingaren såld till det italienska rederiet Manisa Bulk.

– Försäljningen gjordes på mindre än en vecka. Vi fick ett attraktivt bud och det gjorde att försäljningen kunde genomföras snabbt, säger rederiets vd Martin Berndtsson till Sjöfartstidningen.

  • Besättningen, som varit med ombord sedan varvet i Kina, samt Claes och Martin Berndtsson, på plats i Italien. Foto: Berndtssons Rederi
  • Vingaren i den italienska hamnen Gallipoli. Foto: Berndtssons Rederi
  • fartyget har nu döpts om till Manisa Amelia. Foto: Berndtssons Rederi

Fick dubbla kontraktspriset

Martin Berndtsson var själv på plats i den italienska hamnen Gallipoli tillsammans med sin bror Claes Berndtsson som är teknisk chef på rederiet för att genomföra affären. Vingaren var Berndtssons Rederis första nybygge, vilken beställdes i slutet av 2019. Under 2021 sålde rederiet sitt dåvarande fartyg med samma namn till Prima Shipping. Nu står rederiet återigen utan tonnage.

– Försäljningssumman var det dubbla mot kontraktspriset så då kunde man inte säga nej, säger Martin Berndtsson.

Har planer för framtiden

Hur framtiden kommer att se ut för rederiet från Skärhamn nu är oklart, men någon nedläggning är det inte tal om enligt Martin Berndtsson.

– Det finns planer, men jag kan inte säga så mycket om dem just nu, säger han.

Efter försäljningen flaggades Vingaren om från färöisk flagg till madieraflagg och har nu fått namnet Manisa Amelia.